Elektronska izložba o Živanu Milisavcu


Sto godina od rođenja esejiste, publiciste, kritičara i istoričara književnosti i kulture Živana Milisavca (1915-1997) Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu obeležava elektronskom izložbom građe iz svojih zbirki i zbirki Rukopisnog odeljenja Matice srpske.

Autorke postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović, a izložba se može pogledati od danas, pa do 25. februara u javnom katalogu Biblioteke.

Živan Milisavac, akademik, sekretar i predsednik Matice srpske i pisac niza zapaženih studija i rasprava iz književne i kulturne istorije, rođen je 1915. godine u Batrovcima kod Šida.

Školovao se u Novom Sadu, Zagrebu i Beogradu. Bio je jedan od osnivača Omladinskog kulturno-privrednog pokreta (1936) i urednik omladinskog lista Naš život. Nakon Drugog svetskog rata izabran je za sekretara Matice srpske, a zatim za njenog savetnika (1969) i predsednika (1983).

Glavni urednik Letopisa matice srpske bio je od 1945. do 1957. godine. Pisao je monografije, rasprave, eseje i studije iz istorije književnosti (o D. Vasiljevu, Zmaju, Steriji…), a kao kulturni istoričar proučavao je Maticu srpsku, Omladinski pokret, kulturnu i književnu saradnju južnoslovenskih naroda…

Krunom njegovog stvaralaštva smatra se trotomna Istorija Matice srpske, kapitalan istoričarski poduhvat koji obuhvata period od 1826. do 1918. godine i predstavlja “dovršenu sliku skoro stogodišnjeg razvoja i delovanja najstarije, najkrupnije i najznačajnije kulturne institucije Srba”.


PROČITAJTE I OVO:  "Sve je u redu" - najbolja knjiga za mlade u 2017!