Izdavačka kuća Agora je pokrenula novu biblioteku posvećenu knjigama za decu i omladinu, pod nazivom Slon koji leti.

Biblioteka je otvorena sa dva nova naslova: romanom za decu irskog pisca, Rodija Dojla pod naslovom Sjajno i tinejdžerskom knjigom makedonske autorke, Natali Spasove pod naslovom Prva ljubav u Ružičastoj ulici.

U pitanju su neobični i izuzetno uspešni autori, ne samo u svojim zemljama već i u brojnim prevodima.

Već sledećeg meseca, pred Sajam knjiga, sledi i roman Đorđa Pisareva Pozna večera za gospodju Fibi.

Sada su i mlađi čitaoci dobili svoj kutak u Agori.

natali-spasova-smallNatali Spasova: PRVA LJUBAV U RUŽIČASTOJ ULICI, tinejdžerski roman

Roman Prva ljubav u Ružičastoj ulici napisala je makedonska autorka Natali Spasova (1989) kao četrnaestogodišnjakinja i namenila ga svojim vršnjacima. Knjiga je već prevedena na nekoliko svetskih jezika, a u Makedoniji je ušla u lektiru za osnovnu školu.

Aleksandra Markovski se zaljubljuje u najboljeg prijatelja svoga brata. Osećanja koja su joj do tada bila nepoznata mešaju se sa drugim problemima: pored selidbe, razdvajanja roditelja, uklapanja u novo okruženje, rivalstva, svađa, tuča i školskih nestašluka, tinejdžerka pokušava da razazna šta je dobro i pravično. Kada konačno treba da izađe sa svojom simpatijom, suočava se sa stravičnim gubitkom koji je teško prihvatiti. Ponekad je potreban iskusniji prijatelj koji će nam pružiti pomoć, zaštititi nas i naučiti da beg od stvarnosti nije rešenje, a da vreme zaceljuje sve rane.

rodi-dojl-smallRodi Dojl: SJAJNO, roman za decu

Rodi Dojl (1958) poznati je irski pisacm dobitnik Bukerove nagrade za knjigu Padi Klark ha ha ha. Napisao je deset romana za odrasle, osam za decu, sedam drama i scenarija, kao i desetine kratkih priča. Po nekoliko njegovih knjiga snimljeni su i filmovi. Za svoja dela dobio je ugledne nagrade. Sjajno je dečiji roman o Crnom Psu Depresije koji pohodi Dablin.

Kada Crni Pas Depresije počne da se šunja Dablinom, brat i sestra, Rejmond i Glorija kreću u potragu za njim. Uskoro im se priključuju i druga deca. Tako se ova družina otiskuje u opasnu poteru za neprijateljem koji odraslima, njihovim bližnjima, stoji za vratom. Da li će uspeti da ga pobede?

Comments

comments

Related Posts