U novim Razgovorima o književnosti, koji će se održati 14. septembra u Maloj sali SKC s početkom u 19 časova, tema će biti dve zbirke pesama – “Sever” Gordane Đilas i “Zimsko pismo” Milunike Mitrović.

U Razgovorima učestvuju Gordana Đilas, Milunika Mitrović i Bojana Stojanović Pantović, dok će u ulozi moderatora i urednika biti Vesna Kapor.

U najnovijoj zbirci “Sever”, udaljen zvuk prethodne konstante poetskog pisma Gordane Đilas podignute su na viši nivo objektivizacije pesničkog postupka i iskustva, što s druge strane povlači za sobom i zahtevniju poziciju lirske junakinje. To se pre svega odnosi na njeno sa-odnošenje sa Drugim, drugošću, zamišljenim adresatom, ili pak nekom vrstom samogovora, obraćanjem samoj sebi, koji se takođe često doima kao izmaštani dijalog.

Ono što je u prethodne dve zbirke bila samo naznaka u pojedinim pesmama, u ovoj zbirci Gordana Đilas je razvila u punom zamahu tzv. religiozne imaginacije i asocijacija na pojedine jevanđeoske istine. To podrazumeva i zazivanje odsutno-prisutnog Boga, koji može biti i nordijski, ili slovenski, a svakako najpre hrišćanski) i njegovo ponovno uskrsnuće u čoveku.

Najnovija zbirka Milunike Mitrović “Zimsko pismo” nesumnjivo ima jedinstvenu, samostalnu dramaturgiju i atmosferu. U ovoj zbirci poetski fokus lirske junakinje može se okarakterisati kao bdenje nad samom sobom, dosledno unutrašnja perspektiva preinačenja iskustava, od kojih je ono vezano za stvaranje i pisanje jedno od najbitnijih. Iako je komponovana u četiri ciklusa, gotovo svaka pesma se doima za sebe, samostalno u pristupu tumača. Motivski se vezuje za trenutke samoće i nesanice, opadanje životne snage i ritma, krize određenog životnog doba, ljubavnih i porodičnih sećanja i situacija, istančano oslikanih pejzaža i enterijera, povlačenju poezije pred brutalnošću i najezdom “stvarnog” života. Stoga se obnaženo, “golo bivanje” može dogoditi samo u stanju savršene simboličke tišine i nemosti stvari.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts