Dušan Kovačević – četiri decenije sabrane u drame


Na prvoj ovogodišnjoj tribini Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti predstavljene su sabrane drame akademika Dušana Kovačevića. U pet knjiga, koje je objavio Zavod za udžbenike, sadržan je Kovačevićev četrdesetogodišnji rad kao dramskog pisca. Knjige sadrže drame izvođene premijerno u Beogradu, zatim i u bivšoj Jugoslaviji i mnogim zemljama širom sveta.

Od domaćeg školskog zadatka “Jesen u mojoj ulici” do danas prošlo je šezdeset godina pisanja slova, reči i rečenica u dramama sabranim u ovih pet knjiga, rekao je Dušan Kovačević.

Najcenjeniji savremeni srpski drmaski pisac kaže da i dan-danas uči i učio bi još toliko godina, jer je to beskrajan proces.

“Za mene je ovo kraj jednog velikog dela života provedenog u pozorištu. Ja nisam bio pisac koji je predavao komade pozorištu, ja sam živeo u pozorištu, radio i jednostavno sam čovek rodom iz pozorišta”, napominje Kovačević.

U pozorišni život ušao je komedijom “Maratonci trče počasni krug”. Nastavljajući delo Sterije i Nušića svojim dramama najviše je obogatio našu dramsku literaturu, neretko nadrastajući, svoje velike prethodnike naglasio je akademik Ljubomir Simović.

“Dušan Kovačević je pisao kao što znamo komedije. Međutim, što se više bavim njegovim delom ja sam sve uvereniji da su to tragedije prerušene u komedije”, naglašava akademik Ljubomir Simović.

U dugogodišnjoj karijeri Kovačević se problemima pojedinaca bavio na specifičan način.

“Za razliku od književnosti koja je trenutno aktuelna i sva je okrenuta preispitivanju pojedinca, njegovog identiteta i nesnađenosti u svetu Duško Kovačević to uzduže na univerzalni nivo. On pokušava da da odgovor na pitanje na koji se način fenomen zajednice može pročitati u okvirima dramske igre”, podseća profesor Mihajlo Pantić.

U ovih pet knjiga drama Kovačević je napisao skoro sve što ga je čudilo, mučilo, radovalo. Za sve što je do sada postigao kaže “U životu sam uradio više nego što sam očekivao i manje nego što sam mogao”.

ČITAJTE  Treći tiraž "Kuće sećanja i zaborava" štampan u 30.000

Izvor: RTS