Duhovito, satirično, promišljeno i intrigantno


Novi roman Siniše Soćanina „Mapa oproštaja“ originalna je i sveža proza. Naizgled duhovita i zabavna, sa neočekivanim obrtima, ovo je i satirična, promišljena i intrigantna priča o povratku studenta u rodni grad u kojem ga očekuju duhovi prošlosti.

„Prethodni roman ’Ubisvet’ ima ubistva, originalan koncept zločina, istragu, obrte… Zato jeste triler, ali sve to bilo mi je potrebno da ispričam priču koja mi je bila na srcu onako kako mi je bila na srcu, da ispričam svoju priču o empatiji. ’Mapa oproštaja’ je drugačija, traži svoje likove, svoje reči i svoja sredstva. Važan deo romana je i ljubavna priča, ali opet, nije baš klasična. Neko će verovatno reći da u toj drami ima i elemenata horora. Zajedno sa komedijom, sve to su samo različiti potezi iste četkice, kojima sam želeo da oslikam svet sebičnosti, strahova i laži koji nama vlada, i nasuprot tome moćnu ljudsku potrebu za ljubavlju, prema sebi i drugima“, rekao nam je autor povodom izlaska knjige.

Dimitrije se vraća sa studija u rodni Mitrograd, ponosan na sebe i s velikim planovima za budućnost. Kosta, prijatelj i vajar, upozorava ga da je grad posednut i da se svuda pojavljuju duhovi, a najviše u njegovoj radionici gde za lokalne vlasti pravi biste znamenitih gradonačelnika. Dimitrijev otac slučajnim padom s krova ubija komšiju s kojim je u zavadi a sâm ostaje nepovređen, nakon čega se tokom dana pravi mrtav, a noću popravlja stvari po kući. Istovremeno, tajanstvena devojka ucenom uvlači Dimitrija u seanse prizivanja mitrogradskih aveti…

Dimitrije otkriva da ni duhovi, ni njegova porodica, a ni rodni grad nisu kao što izgledaju. U prepletu gradskih laži i sopstvenih iluzija on pronalazi nove istine i o samom sebi, a usred njih – neočekivanu i nimalo bezazlenu ljubav.

PROČITAJTE I OVO:  Potpisan ugovor o saradnji između izdavačke kuće Laguna i Beogradskog dramskog pozorišta

Poetskim obrtima sa primesom magijskog realizma Soćanin ispisuje nesvakidašnju literarnu avanturu koja baca drugačije svetlo na našu svakodnevicu. Roman „Mapa oproštaja“ je jedinstvena, živopisna i urnebesno-potresna priča o jedinom načinu na koji možemo da se spasemo.

„Mapa oproštaja“ Siniše Soćanina, novi roman u Laguninoj ediciji „Eklipsa“, možete pronaći od petka 4. februara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.