Drugi deo knjige “Tito i Srbi” Pere Simića


Peru Simića, autora knjige „Tito i Srbi“, hrvatski i slovenački novinari i istoričari proglasili su „najvećim svetskim titologom“.

Poslednja knjiga prerano preminulog publiciste, dugogodišnjeg istraživača Titove biografije, analizira i prati odnos Tita i komunističke partije prema srpskom nacionalnom i državnom pitanju posle Drugog svetskog rata. Ona je nastavak prvog dela koji je obuhvatao period od početka Velikog rata do uspostavljanja socijalističke Jugoslavije. Obe knjige kruna su njegovih višegodišnjih pregnuća da rasvetli biografiju svakako najvažnijeg državnika XX veka na ovim prostorima.

Autor predgovora, istoričar dr Srđan Cvetković naglasio je da je Simić u ovoj knjizi značajan deo pažnje posvetio odnosu partijskog vrha prema srpskom pitanju u ostalim republikama i pokrajinama, uočio pogubne mere staljinizacije društva i politike prema srpskom selu, podsetio na surovi progon na Goli otok partijskih neistomišljenika i razobličio politiku decentralizacije i konfederalizacije zemlje kao štetnu po srpske interese. Prema njegovom mišljenju, ondašnja mantra o „velikosrpskom hegemonizmu i šovinizmu“ bila je zgodan izgovor da se mnoge partijske i državne mere usmere na uspostavljanje autonomije jedino na teritoriji Srbije (Kosovo i Vojvodina), da se istaknu nacionalne simetrije na štetu Srba (jednako učešće u NOB, jednako učešće u žrtvama, guranje odgovornosti za Jasenovac i genocid nad Srbima u drugi plan, simetrija u političkim progonima disidenata itd.), i da se uklone istaknuti srpski kadrovi (Nešković, Penezić, Ranković). Zahvaljujući Simićevim delima kao što je dvotomna knjiga „Tito i Srbi“, i mnogim ranije objavljenim dokumentima o Josipu Brozu, danas se mogu naći vrlo kredibilni i otrežnjujući podaci koji govore o dugo skrivanim stranama Titove biografije.

Osim u republikama bivše Jugoslavije, Simićeva biografija Josipa Broza Tita objavljena je i u Poljskoj, Bugarskoj, Austriji i Nemačkoj.

Drugi deo knjige „Tito i Srbi“ možete pronaći od 2. jula u svim većim knjižarama.

PROČITAJTE I OVO:  Mileva Ajnštajn kao književni lik Slavenke Drakulić