Drugi dan na Sajmu knjiga: Gostuju Herta Miler, Bajer, Kaminer i Adler-Olsen


Drugog dana 62. Beogradskog sajma knjiga, u ponedeljak 23. oktobra, gostovaće nobelovka Herta Miler, pisci Marsel Bajer, Vladimir Kaminer i Jusi Adler-Olsen, biće predstavljeno četvorotomno delo “Istorija kineske civilzacije”, kritičko izdanje “Sudanije” Petra Kočića i organizovane tribine o Disu i Bojiću kao i o tome “Šta da radimo s ćirilicom”.

11h – Hala 2, štand “4 zemlje 1 jezik”

Dečji kutak

Riko, Oskar i Tajanstvene senke – kreativna radionica za učenike IV i V razreda osnovne škole

Vode: Jasminka Petrović i Bojana Lukić

Analizirajući postupke glavnih junaka ove veoma popularne knjige nemačkog pisca za decu Andreasa Štajnhefela (kod nas objavljene u izdanju izdavačke kuće Odiseja), koja je doživela i svoju filmsku adaptaciju, biće razgovora o značaju tolerancije u svakodnevnom životu i razmatranju pitanja: Šta znači biti poseban? Šta karakteriše srećno detinjstvo? U kakvom su odnosu znanje i iskustvo? Koja je uloga prijatelja u odrastanju?

11h – štand “Agore”, arena Hale 1

Gost: Dragan Jovanović Danilov

12h – Hala 2, štand “4 zemlje 1 jezik”

Neobična geografija – prezentacija zemalja učesnica i njihovih manje poznatih specifičnosti

Učestvuju: Aksel Ditman, ambasador Savezne Republike Nemačke, Johanes Ajgner, ambasador Republike Austrije, Filip Ge, ambasador Švajcarske i Princ Štefan Luksemburski. Vodi: Dragan Velikić.

Da li ste znali da u Nemačkoj postoji čak tri stotine vrsta hleba? A da Oktoberfest zapravo počinje u septembru? Da li vam je poznato da je kroasan nastao u Beču? Ili da je prvi slon stigao u Austriju još 1552. godine? Da su Švajcarci izumeli celofan, mlečnu čokoladu i čičak-traku? A da je Lihtenštajn jedan od vodećih svetskih proizvođača veštačkih zuba?

Sve ovo i još mnogo neočekivanih činjenica o zemljama koje ste samo mislili da poznajete saznaćete direktno od ambasadora i predstavnika četiri države nemačkog govornog područja u zabavnom jednočasovnom razgovoru s Draganom Velikićem, piscem i nekadašnjim ambasadorom Republike Srbije u Austriji.

12h – Sala “Ivo Andrić”

Poduhvati: Četvorotomno delo “Istorija kineske civilizacije”, grupa autora

Učestvuju: Jagoš Đuretić, direktor IP “Albatros plus”, profesor Radosav Pušić, predstavnik kineskog izdavačkog centra Pekinškog univerziteta i ambasador Republike Kine u Beogradu

12h – Plato “Laze Kostića”

Prometej – “Preobražaj čovečanstva”, autor: Milorad Krstić, govore: autor i Zoran Kolundžija

12h – Sala “Aleksandar Vučo”

Po Vučovom tragu – Program posvećen 120. godišnjici rođenja Aleksandra Vuča, oca moderne srpske književnosti za decu.

Učestvuju: Ljubivoje Ršumović, Vlada Andrić, Branko Stevanović i Gordana Maletić

12h – štand “Agore”, arena Hale 1

Gost: Stojan Đorđić

13h – Sala “Ivo Andrić”

PROČITAJTE I OVO:  Širi izbor za Buker književnu nagradu

Bodlerova zaveštanja: Nakon 150 godina

Učestvuju: Leon Kojen, Vesna Elez i Nađa Đurić. Moderator: Milomir Gavrilović

13h – Plato “Laze Kostića”

BIBIANA – Bijenale ilustracija Bratislava 2017 (film i predavanje)

Učestvuju: Peter Tvrdonj, Senka Vlahović, Pavel Babka, studenti slovačkog jezika.

13h – Sala “Borisav Pekić”

Portalibris – “Praznik zveri” Zorana Petrovića i pobednička knjiga konkursa “Vrata knjige” – “Loza pelina: Magla” Dragane Ćosić i Aleksandre Savić

14h – Sala “Ivo Andrić”

Gosti u fokusu

Učestvuju: nemački književnik Marsel Bajer i prevodilac Jan Krasni. Vodi: Mladen Vesković.

14h – Sala “Borisav Pekić”

Ambasada Japana – “O haiku poeziji”

Učestvuju: Takeaki Hori i Jošiharu Fuđivara

14h – štand “Lagune”, arena Hale 1

Gost: Zoran Penevski

15h – Hala 2, štand “4 zemlje 1 jezik”

Plava sofa (Das Blaue Sofa)

“Okrutni tango” – razgovor s Hertom Miler. Vodi: Nebojša Barać.

Prilikom proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2009. Švedska akademija opisala je Hertu Miler kao spisateljicu koja “gustinom svoje poezije i iskrenošću proze oslikava pejzaž obespravljenosti”. Ispisujući mučnu povest banatskih Nemaca, ali i čitave Rumunije pod stegom Čaušeskuovog režima, Milerova je postala jedna od najistaknutijih savremenih spisateljica nemačkog jezika. U polučasovnom razgovoru s Nebojšom Baraćem Herta Miler će govoriti o svom književnom radu, ali i o posebnostima sopstvenog identiteta, političkog položaja nekad i sad, iskustvenog prtljaga koji je postao okosnica većeg dela njenog literarnog opusa, te na kraju, ali naravno ne i na poslednjem mestu, svog idiosinkratičnog i namah prepoznatljivog književnog jezika.

15h – Sala “Ivo Andrić”

Poduhvati: Kritičko izdanje “Sudanije” Petra Kočića (Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske)

Učestvuju: prof. dr Dušan Ivanić, prof. dr Staniša Tutnjević i Ljilja Petrović Zečić.

15h – štand “Arhipelaga”, arena Hale 1

Između 15 i 17h gostuju pisci: Ljubodrag Dimić (Jugoslavija i Hladni rat), Nikola Moravčević (Braća Anđelovići), Goran Nikolić (Razbijanje ekonomskih mitova), Mileta Prodanović (Vitiligo) i Ana Ristović (Čistina)

15h – štand “Lagune”, arena Hale 1

Gost: Blagoje Grahovac

16h – Hala 1, Plato Crnjanski

“Goodbye, Moskva” – razgovor s Vladimirom Kaminerom. Vodi: Srđa Anđelić.

Vladimir Kaminer je jedinstvena pojava u kontekstu savremene nemačke književnosti. Ovaj kvintesencijalni nomad s adresom u Berlinu  – Ich bin kein Berliner (Nisam Berlinac), naslov je njegove knjige iz 2007 – ruski imigrant jevrejskog porekla, kolumnista, pisac i DJ, umesto fikcije, za koju čvrsto veruje da je nemoguća, bez imalo afektacije već godinama ispisuje često smehotresne stranice knjiga nadahnutih sopstvenim životnim iskustvom, kome neštedimice daruje univerzalni značaj. Njegov literarni prosede praktično je blueprint našeg doba: bizaran, ubrzan, energičan, povremeno neurotičan, čak i tragičan. Ali uvek duhovit i nikako beznadežan. U polučasovnom razgovoru Srđa Anđelić će zajedno s Vladimirom Kaminerom razotkrivati tajne veze između Moskve i Berlina, različitih generacija ruskih imigranata u Nemačkoj, između muzike i književnosti, ruskog diska i nemačkog svinga, fikcije i biografije.

PROČITAJTE I OVO:  Goran Petrović dobitnik nagrade „Vladan Desnica“ za roman „Ikonostas“

16h – Sala “Ivo Andrić”

Izdvačke tačke: “Smederevska pesnička jesen”

Učestvuju: Goran Đorđević, Jan Krasni.

16h – štand “Lagune” – arena Hale 1

Gost: Radoslav Petković

17h – Sala “Ivo Andrić”

Dis i Bojić i Veliki rat

Učestvuju: Marko Radulović, Nikola Marinković, Nemanja Karović, moderator Milomir Gavrilović

17h – štand “Službenog glasnika”

Pravni dan – Glasnikova Pravna biblioteka

Predstavljanje knjige “Pravne i političke ideje u Istočnom rimskom carstvu” Srđana Šarkića

Učesnici: prof. dr Žika Bujuklić, recenzent,  prof. dr Jovica Trkulja, urednik i autor.

Naš vodeći stručnjak za vizantijsko i srpsko srednjovekovno pravo, prikazao je najzanimljivije misli iz pravnopolitičke teorije koje su se javile u Istočnom rimskom carstvu (Vizantiji) u periodu od početka Konstantinove, pa do kraja Justinijanove vladavine (306–565. godine). Autor je posebno osvetlio odnos vladara prema zakonu i odnos državne (carske) i crkvene vlasti.

17h – štand “Lagune” – arena Hale 1

Gost: Svetislav Basara

17h – štand “Vulkana”, arena Hale 1

Gost: Zorana Schultz

17:30 – Hala 2, štand “4 zemlje 1 jezik

Plava sofa

“Književnost je opresivna” – razgovor s Marselom Bajerom. Vodi: Tamara Mitrović.

Marsel Bajer je jedan od najcenjenijih savremenih nemačkih pisaca. Iako prevashodno poznat po svom proznom delu, njegova poezija predstavlja nam u punom svetlu autorovu minucioznu rafiniranost i neslućene jezičke sposobnosti. U razgovoru s Tamarom Mitrović Marsel Bajer osvetliće nam zašto književnost smatra opresivnom, kako je to stvarati na nemačkom jeziku, i koji ga stilsko-formalni, a koji tematski okviri interesuju prilikom pisanja poezije, a koji prilikom pisanja proze. Nekadašnjeg stanovnika Krokodilove rezidencije za pisce u Beogradu Tamara Mitrović upitaće za njegove utiske o Beogradu, Srbiji, a takođe i o regionu jugoistočne Evrope.

18 h – Sala “Ivo Andrić”

“Prosvetino” poetsko pero

“Na čaju kod Ljilje Brik” Vesne Radović, stihove govori: Lara Dorin; “Vizije” Zorana Milovanovića, stihove govori autor; “Uskom stazicom ka Petrusu” Slavice Blagojević, stihove govori Anđela Radošević; roman “Kob” Natalije Parezanović.

18h – Plato “Laze Kostića”

Razgovori na Platou: “Šta da radimo s ćirilicom?”

Učestvuju: Miloš Kovačević, Jelica Stojanović, Aleksandar Milanović, Ivan Stratimirović i Siniša Stefanović. Moderator: Sanja Milić

PROČITAJTE I OVO:  Nagrada "Meša Selimović" biće dodeljena u sredu

18h – Hala 1A – Sala “Borislav Pekić”

Uručenje nagrade “Dositej Obradović”

Ovogodišnji laureat nagrade koja se dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnostije izdavačka kuća “Paul Zsolnay Verlag Ges.m.b.H” iz Beča. Nagradu će uručiti ministar kulture i informisanja, gospodin Vladan Vukosavljević, a u ime dobitnika primiće je glavni urednik, Herbert Orlinger.

U obrazloženju žirija stoji: “Izdavačka kuća Paul Zsolnay Verlag Ges.m.b.H” jedan je od najuglednijih izdavača na nemačkom jezičkom području. Osnovana je 1924. godine, a od 1996. je uključena u minhensku izdavačku kuću “Carl Hanser Verlag”. Tokom 2017. godine objavila je nove prevode romana Ive Andrića “Na Drini ćuprija” (Die Brücke über die Drina) i “Travnička hronika” (Vesire und Konsuln), dok je niz dela Danila Kiša, Aleksandra Tišme, Davida Albaharija i Dragana Velikića objavljeno u okviru zajedničke izdavačke kuće “Carl Hanser Verlag”.

18h – štand “Lagune”, arena Hale 1

Gost: Dejan Lučić

18h – štand “Vulkana”, arena Hale 1

Gost: Jusi Adler-Olsen

 Rođen je 1950. u Kopenhagenu. Detinjstvo je proveo u bolnici za duševne bolesnike, gde je njegov otac radio kao psihijatar. Studirao je medicinu i sociologiju, kasnije i film, i kao student je otvorio prodavnicu polovnih knjiga, a jedno vreme je radio i kao restaurator starih zgrada, što smatra svojim najlepšim hobijem. Radio je kao urednik u dečjim izdanjima i kao novinar. Oženjen je i živi u Danskoj. Autor je knjiga “Manipulator”, “Efekat Marko”, “Manipulator”, “Poruka u boci”, “Bez milosti”, “Žena u kavezu”…

18h – knjižara Makart store, Čumićevo sokače, lokal 19

Gost: Miljenko Jergović

19h – štand “Lagune”, arena Hale 1

Gost: Dragiša Ivelja

19h – štand “Vulkana”, arena Hale 1

Gost: Milan St. Protić

20h – Jugoslovensko dramsko pozorište

“Logika 29. februara – veče s Hertom Miler”

Vode: Mihael Martens i Ivan Ivanji; čita: Mirjana Karanović

Život u totalitarizmu, strategije bekstva, odbrane ili barem očuvanja kako mentalnog tako i fizičkog zdravlja, neprestana potraga za slobodom od terora podjednako kao i od zagušljivosti, neiskrenosti i sveopšte paranoje, sve su to teme koje čine okosnicu književnog dela Herte Miler.

Posebna poslastica ove jedinstvene večeri biće nastup naše ugledne glumice Mirjane Karanović, koja će čitati izvode iz prevedenih dela Herte Miler.

U saradnji s izdavačkom kućom “Laguna”, koja objavljuje knjige Herte Miler u Srbiji, biće organizovano potpisivanje knjiga u foajeu pozorišta neposredno nakon događaja.

Izvor: Blic