Dobitnik nagrade Službenog glasnika za najbolju knjigu iz oblasti publicistike objevljene u 2014.godini biće poznat danas na samoj dodeli nagrade u svečanoj sali Skupštine grada nakon tajnog glasanja žirija.

Žiri u sastavu: prof. dr Dušan Pavlović, predsednik, prof. dr Vladimir Vuletić i Petar Lazić doneće odluku o dobitniku tajnim glasanjem na samoj dodeli, a nagradu će uručiti v. d. direktora Glasnika Jelena Trivan. Za najbolju knjigu iz oblasti publicistike JP Službeni glasnik dodeljuje novčanu nagradu od 200 000 dinara.

U najužem izboru za nagradu su knjige “Trajno prošlo vreme: hronologija 1990-2001” Predraga Koraksića Koraksa i “Bijelo dugme – Šta bi dao da si na mom mjestu” Dušana Vesića.

Knjigu karikatura Koraksa u izdanju Alexandria Preš iz Beograda čini izbor 650 karikatura od 3 500 koliko je nacrtao poslednje decenije 20.veka. Knjiga je svedočanstvo i objašnjenje dešavanja vremena o kojem se mnogo ne govori niti piše.

Svaka karikatura je propraćena kratkim tekstom na srpskom i engleskom jeziku i tako je objašnjeno šta se nalazi na crtežu, kada je napravljen i ko je na njemu.

Koraksić se nikada nije obazirao na posledice svojih dela koja su uvek predstavljala kritiku i sliku situacije u društvu i politici, a kako je sam ranije rekao naslov knjige “Trajno prošlo vreme: hronologija/1990-2001” je takav zato što crteži i ideje mogu i danas biti aktuelni “a mnogi koji su nacrtani tada i danas se nalaze na vlasti”.
U izboru za Glasnikovu nagradu je i biografija Bijelog dugmeta u izdanju Lagune, iz pera jednog od najvažnijih rok novinara i najvećeg poznavaoca te grupe Vesića.

Autor uz mnogo poštovanja i ljubavi piše o dobrom i o lošem u grupi, o Bregoviću, Bebeku, Tifi, Alenu, Ipi Ivandicću – tragičnoj figuri Ju roka – i drugim muzičarima, dokumentovano fotografijama, novinskim tekstovima, pričama poznanika, prijatelja, menadžera ali bez zadiranja u privatnost i jeftinog korišćenja skandala.

ČITAJTE  Počeo književni festival "Na pola puta"

“Bez obzira što ne postoji 25 godina, Bijelo dugme je i dalje živo i stalno ide nekim svojim putem. Kad god zagrebem malo po nečemu što ima veze sa njima, otvori se bunar svega i svačega”, izjavio je ranije Vesić Tanjugu.

Na svečanosti dodele Galsnikove nagrade za najbolju knjigu publicistike u 2014.godini biće predstavljena i knjiga “Žvaka u pepeljari” Dragoljuba Draže Petrovića, dobitnika Nagrade “Desimir Tošić” za 2013. godinu u kategoriji najbolje kolumne, feljtona ili serije tekstova u štampanim ili elektronskim medijima.

Izvor: Agencija Tanjug


Leave a Reply

Your email address will not be published.