Čitaoci, studenti i novinari imali su priliku da se u četvrtak, 14. maja u Delfi Caféu u SKC-u druže sa uvaženim francuskim piscem Pjerom Lemetrom koji je dobitnik brojnih nagrada, uključujući i Gonkurovu, najvažniju nagradu za pisce koji pišu na francuskom jeziku.

Pjera Lemetra upoznali smo kao srdačnog, otvorenog i neumornog. Tokom celog dana razgovarao je sa novinarima, istim žarom odgovarao na pitanja, a uveče priredio i lepo druženje sa studentima kojima je odao priznanje za odlično znanje francuskog jezika i književnosti.

Ipak najviše interesovanja izazvala je njegova knjiga „Aleks“, kriminalistički roman koji ga je proslavio u svetu, a koji je na srpski prevela Gordana Breberina.

Lemetr je sa prisutnima podelio svoje utiske o Beogradu i srdačnim domaćinima. Primetio je da su Beograđani pravi gurmani što se njemu veoma dopalo.

Na pitanje šta je potrebno za dobrog pisca kriminalističkih romana, Lemetr je rekao da ima gotov recept, počeo bi da se bavi pisanjem pre 20 godina. Ali ni tada ne bi otkrio tako važnu tajnu. Jedino što budućim piscima romana bilo kog žanra savetuje jeste to da veću pažnju poklone kreiranju likova nego samoj fabuli. U slučaju kriminalističkih romana bitno je, kazao je Lemetr, da pisac ima efektan kraj jer čitalac uvek donosi sud o delu na osnovu kraja. „I loše knjige sa dobrim krajem uvek će se svideti čitaocima. S druge strane, dobre knjige, ukoliko nemaju efektan kraj, neće biti popularne“, kazao je pisac koji je napisao pet samostalnih knjiga i trilogiju o inspektoru Verhovenu kojoj pripada i „Aleks“.

O svetskom uspehu romana „Aleks“ svedoči i činjenica da će knjiga biti ekranizovana, a za realizaciju je zadužen čuveni producent Džejms B. Haris, poznat po saradnji sa Stenlijem Kjubrikom.

ČITAJTE  Predstavljena knjiga "Tebi šega što se zovem Donald" Ahmeda Burića

Leave a Reply

Your email address will not be published.