Dobitnik Disove nagrade Đorđe Nešić iz Bijelog Brda


Pesnik Đorđe Nešić dobitnik je ovogodišnje Disove nagrade za poeziju, saopštio je danas žiri kojim je predsedavao profesor Beogradskog univerziteta i književni kritičar Radivoje Mikić.

Disovu nagradu za pesnički opus dodeljuje Gradska Biblioteka i Grad Čačak u okviru pesničke manifestacije “Disovo proleće” koju Biblioteka svake godine organizuje u čast Vladislava Petkovića Disa (1880-1917), rođenog u Zablaću, kod Čačka.

“Mesto Đorđa Nešića u savremenoj srpskoj književnosti je utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države”, navodi se u obrazloženju žirija.

Đorđe Nešić rođen je 1957. godine u Bijelom Brdu, kod Osijeka, gde i danas živi, a upravnik je Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković” u Dalju, u Hrvatskoj.

U književnost je ušao 1985. godine knjigom “Crv sumnje u jabuci razdora”, i do danas je objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika.

Za pesnički opus dobio je Brankovu nagradu, Nagradu Laza Kostić, Nagradu Milan Lalić, Plaketu Sarajevskih večeri poezije, Nagradu Sava Mrkalj, Žičku hrisovulju, Povelju Venac slobode “Radomir Drakulić” za rodoljubivo pesništvo, Zmajevu nagradu, Nagradu Odzivi Filipu Višnjiću i Petrovdanski vijenac.

Disova nagrada, koja se sastoji od plakete s Disovim likom i 200.000 dinara koje daje Grad Čačak, ovogodišenjem dobitniku biće svečano uručena na završenoj večeri manifestacije “Disovo proleće”, 25. maja u Čačku.

Izvor: B92


ČITAJTE  Letnji pesnički maraton povodom kapitalne Antologije srpskog pesništva objavljene u Americi