Bob Dilan, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine, predao je u zadnji čas Švedskoj akademiji tradicionalni govor nužan da bi se dobila novčana nagrada viša od 800.000 evra, objavili su u ponedeljak organizatori.

“Govor je izvanredan i, kao što se moglo očekivati, elokventan. S obzirom da je govor predat, Dilanova avantura bliži se kraju”, prokomentarisala je sekretarka Švedske akademije Sara Danius u blogu.

Dilan, alias Robert Alen Zimerman (75), imao je na raspolaganju šest meseci počevši od svečane dodele Nobelove nagrade koja se svake godine održava 10. decembra u Stokholmu u čast Alfreda Nobela.

“Kad sam primio Nobelovu nagradu upitao sam se koja je tačno veza između mojih pesama i književnosti. Želeo sam da razmislim i otkrijem vezu. Pokušaću ovde da izložim te misli”, piše u govoru kantautor koji citira kao svoju inspiraciju Servantesa, Hermana Melvila i Šekspira.

Dilan nije prisustvovao svečanosti u decembru u gradskoj sali Stokholma, pa je tek u aprilu, prilikom koncerta u glavnom gradu Švedske, dobio medalju i diplomu. Otad se čekao njegov govor do krajnjeg datuma 10. juna.

Bob Dilan je poslao audio snimak na kojem sam čita svoj govor, a Akademija ga je objavila na svojoj stranici.

Poput dobitnika nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, ekonomiju i mir, Dilan će dobiti ček od 819.000 evra.

Izvor: N1info

Comments

comments

Related Posts