Delfi knjižara i Lagunin klub čitalaca u Makedonskoj broj 12 u Beogradu ponela je ime „Branislav Nušić“. Ovim činom izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi nastavljaju tradiciju dodeljujući knjižarama imena velikih srpskih pisaca i kulturnih pregalaca koji su ostavili značajan trag u srpskoj književnosti i kulturi.

Povodom imenovanja, Jovan Jovanović, stručni saradnik u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, istakao je da preimenovanje knjižara jeste bila ideja Sekretarijata za kulturu, ali da su tu ideju zdušno prihvatili izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi. „Drago nam je što se ova akcija nastavlja i što ćemo do kraja godine imati puno knjižara nazvanih po imenima značajnih srpskih pisaca“, rekao je Jovanović.

„Knjižara Delfi i Lagunin klub čitalaca u Makedonskoj ulici pripadaju centralnom gradskom prostoru u kojem je Branislav Nušić, duboko uključen u politički, društveni i kulturni život Beograda, provodio veliko i plodonosno vreme. Bio je revnosni posetilac knjižara kao kulturnih prostora i centara duhovnog života. Velika nam je čast da imenovanjem naše knjižare imenom Branislava Nušića Beograd dobije jedan toponim koji će posetioce knjižare i prolaznike podsećati na književnika kojeg je publika i pre jednog veka smatrala i sada smatra svojim savremenikom“, istakao je direktor Lagune Dejan Papić.

Branislav Nušić (1864–1938) je naš najznačajniji dramski pisac, jedan od najvećih književnika uopšte. Njegovo delo usađeno je u našu modernu kulturu, njegovo mesto u nacionalnom obrazovanju neizostavno: retko ko nije pročitao bar jednu njegovu komediju ili pogledao predstavu ili film nastao po njegovim tekstovima. Njegovo ime odmah povezujemo sa komedijom, smehom i dubokim poznavanjem naših naravi, a treba podsetiti i na to koliko je duboko bio uključen u politički, društveni i kulturni život Beograda na razmeđu dva veka – u vreme urbanizacije grada i velikih promena čiji je svedok, tumač i kritičar bio.

Comments

comments

Related Posts