Dela koja su spalili sami autori


Vilijam Alen katolički kardinal koji je proteran iz engleske napisao je u progonstvu knjigu u kojoj je kritikovao kraljicu Elizabetu Prvu. Knjige ja trebalo da bude objavljena u Engleskoj kada španska armada uspešno obavi svoj osvajački pohod. Međutim armada je doživela katastrofu, a Alen je svoj rukopis mudro prepustio toploj vatri. Međutim, jedan engleski špijun se domogao kopije tako da danas znamo za sadržaj ovog dela.

Rabin Nahman bio je pripadnik hasidik judaizma. On je rekao da je 1808. godine spalio svoje rukopis. I danas, sledbenici ove grane judaizma obeležavaju Dan spaljene knjige, a među sačuvanim rabinovim delima traže tragove i delove ove spaljene knjige kao i motive njegovog postupka.

Karlo Goldoni je bio italijanski komediograf čija se dela i danas izvode u pozorištima. Svoju prvu dramu Amalasunta je spalio jer je naišla na nepovoljne kritike.

Džo Šuster, koji je zajedno sa Džerijem Sigelom izmislio Supermena, spalio je prvu priču o ovom junaku, jer je bio frustriran što nisu mogli da nađu izdavača voljnog da je objavi.

Ovaj tekst je prvi put objavljen u Bookvaru broj 06, 21. 10. 2013.

Download PDF


ČITAJTE  Novi Patersonov detektivski serijal "Crveni odred"