Dvanaesti susreti dečjih pisaca Vezeni most završeni su 6. novembra u Tuzli. Tada je dodeljen Mali princ – nagrada za najbolju dečju knjigu u regionu (BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora) objavljenu u prethodnoj godini. Nagradu Mali princ za najbolju dečju knjigu objavljenu u četiri države u 2014. godini osvojili su Nada Mihelčić iz Hrvatske za knjigu Edbin i Dejan Aleksić iz Srbije za knjigu Cipela na kraju sveta. Nažalost, nagrada književnici Nadi Mihelčić dodeljuje se posthumno.

Za najbolju dečju knjigu objavljenu 2014. godine u regionu nominovano je osam knjiga iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. O najboljoj knjizi odlučivao je žiri u sastavu: dr Svetlana Kalezić Radonjić (Crna Gora), dr Marina Gabelica (Hrvatska), dr Zorana Opačić (Srbija), dr Ibrahim Kajan (Bosna i Hercegovina) i prof. Azra Softić (predsednica društva Mali princ). Nagrađeni romani dobili su po 21 bod, dok se roman Tajna nemuštog jezika autorke Ivane Nešić, sa 15 bodova, našao na drugom mestu.

Projekat Vezeni most afirmiše dečju literaturu u Bosni i Hercegovini, podstiče kulturno povezivanje u regiji i razvoj kreativnih sposobnosti mladih. U okviru projekta organizuju se druženja dece s piscima u osnovnim školama, a različitim aktivnostima razvija se navika čitanja kod dece kao jedna od najbitnijih vrednosti u periodu odrastanja i formiranja mlade ličnosti.

Comments

comments

Related Posts