DC Comics je otpustio urednika Eddia Berganzu zbog optužbe, iznesene u obimnom izveštaju koji je objavio BuzzFeed, da je u prošlosti seksualno zlostavljao tri zaposlene žene  koje su radile  u ovoj kompaniji.

Jedna od žena ga je optužila da ju je u decembru  2006. godine poljubio u baru, a da je posle toga pokušao i da je dodiruje. Ona je u tom trenutku u DC Comicsu bila zaposlena tek tri nedelje.

Joan Hilty, još jedna urednica u DC Comicsu, tvrdi da ju je Berganza početkom dvehiljaditih „zgrabio i nekoliko puta pokušao da je na silu poljubi“. U članku o seksizmu u industriji stripa koji je Hilty napisala za Guardian 2014. godine između ostalog stoji kako je „pijani nadređeni na jednoj kancelarijskoj zabavi stavio ruke na ramena pokušavajući da me natera na poljubac“. U izveštaju koji je objavljen navodi se kako je taj „pijani nadređeni“ Berganza.

Warner Bros i DC Entertainment raskinuli su radni odnos sa urednikom Eddiem Berganzom“ stoji u zvaničnom saopštenju koje je povodom ovog slučaja  izdala kompanija. „Posvećeni smo iskorenjivanju uznemiravanja i ohrabrujemo sve zaposlene u našoj kompaniji da prijave ovakve slučajeve.“

Janelle Asselin koja je 2010. pokrenula inicijativu da više zaposlenih ponesu zajedničku žalbu protiv Berganze kaže da je on ubrzo nakon ove žalbe napredovao u hijerarhiji DC Comicsa i da je to bilo veoma demorališuće za sve njih. Dodala je i kako su sve žene koje su zajedno sa njom podnele ovu žalbu kasnije napustile kompaniju.

Berganza je dve godine nakon toga ipak smenjen sa visokog položaja nakon što je na WonderConu pokušao da na  silu poljubi još jednu ženu. Ona je rekla kako je tada bila suviše uplašena da prijavi slučaj, ali su se njene optužbe na kraju pojavile u jednom novinskom članku u kome se Berganzino ime nije direktno navodilo.

Berganza je za DC Comics počeo da radi tokom devedesetih godina.

Izvor: Guardian

Comments

comments

Related Posts