Izdavačka kuća “Arhipelag”, u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje od 21. do 24. juna 5. Beogradski festival evropske književnosti, a gost manifestacije biće izraelski pisac David Grosman, autor romana “Vidi pod: Ljubav”, “Do kraja zemlje” i “Izvan vremena”.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 5. Beogradski festival evropske književnosti odvijaće se pod motom “Najbolje od svega. Najbolje za sve”.

Najavljena su četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive “Književnost na filmu”, panel o savremenoj kulturi pod nazivom “Nastanak tabloidnog čoveka”, kao i izložba grafika Ivane Ristić “S jeseni, kada počnu vetrovi”, po motivima priča Danila Kiša iz knjige “Rani jadi”.

Pored Grosmana, učešće će uzeti i pisci Zoran Ferić, Kristijan Eker, Rej Robertson, Barbi Marković, Milisav Savić i Duško Novaković.

Drugog dana festivala biće organizovan panel “Nastanak tabloidnog čoveka”, a Ivana Spasić, Ivan Milenković i Teofil Pančić će u razgovoru s moderatorkom Marijom Nenezić raspravljati o uzorcima marginalizacije kulture i oblikovanja figure tabloidnog čoveka kao jedne od ključnih figura savremenog društva.

Poseban deo festivala predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti.

Biće prikazana ostvarenja “Rudarska opera” Olega Novkovića (prema scenariju Milene Marković), “Svila” Fransoe Žirara (prema istoimenom romanu Alesandra Barika), “38 svedoka” Bruna Dumona (prema istoimenom romanu Didijea Dekoena) i “On je opet tu” Davida Vnenta (prema istoimenom romanu Timura Vermesa).

Već treću godinu gostuje “Literatur Cafe” Gete-Instituta Beograd, a festival sarađuje i sa Italijanskim institutom za kulturu i Francuskim institutom za kulturu.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji, a njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, ističe organizator “Arhipelag”.

Cilj festivala jeste da predstavi najvažnija dela i najvažnije pisce savremene srpske i evropske književnosti, ali i da pokaže kako je vrhunskoj književnosti potrebna nova moderna i multimedijalna tačka promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja.

Programi će se odvijati u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Izvor: RTV

Comments

comments

Related Posts