Danas je na beogradskom Sajmu knjiga Školski dan


Na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu četvrtak je Školski dan namenjen organizovanoj poseti đaka, nastavnika i bibliotekara, a za danas je planirano i uručenje Sajamskih nagrada, između ostalog i za najbolju i najlepšu knjigu za decu.

Sajam će danas organizovano posetiti učenici i nastavnici iz Srbije i Republike Srpske za koje su izdavači pripremili bogat program.

Po rečima portparolke “Kreativnog centra” Jelene Dragojlović ta izdvačka kuća će od 16 sati u sali “Aleksandar Vučo” organizovati predavanje američke autorke Noel Dženis Norton o tome kako motivisati decu. Ona će potom potpisivati svoj priručnik namenjen roditeljima “Mirnije, lakše, srećnije roditeljstvo”.

“Pčelica” na Sajmu predstavlja ediciju “Vekovi srpske pismenosti” kroz koju čitaoci dobijaju pregled ličnosti koje su doprinele da “naša azbuka izgleda baš ovako”, rekla je urednica Bojana Jovanović.

“Pčelica” je ediciju Srpskih velikana, započetu knjigama o Tesli i Vuku, dopunila i knjigama o Pupinu, Mokranjcu, Nadeždi Petrović, Cvijiću, Isidori Sekulić…

U 15.00 u sali “Aleksandar Vučo” “Pčelica” će za najmlađe organizovati predstavu drame Radmile Knežević “U potrazi za Ljubicom”, u izvođenju učenika zemunske Osnovne skole “Lazar Savatić”.

Portparol “Lagune” Tanja Vučković rekla je agenciji Beta da će pisci za decu Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović potpisivati knjige.

“Laguna” je neposredno pred sajam knjiga objavila Petrovićevu knjigu “Priča o Jangu” koju je ilustrovao strip-autor Aleksa Gajić.

Na Sajmu su i najnovije knjige za decu Jasminke Petrović “Sve je uredu” i Vesne Aleksić “Krokodil peva” “Kreativnog centra”, kao i nedavnih dobitnika “Dositejevog pera”, za najbolje knjige po oceni dečijeg žirija – “Olimpijski san” Silvije Otašević i “Hajduk veljko, junak vredan cele vojske” Slobodana Stanišića, obe u izdanju “Pčelice”.

Među knjigama ta tri izdavača koje su deca nagradila su i “Ludvig van Mocart” Vesne Aleksić i “Ovčarsko-kablarska bajka” Raše Popova, Lagunine “Nemanjići, dva orla” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića i “Na bregu kuća mala” Gradimira Stojkovića, kao i knjiga “Trista slavujevih pesama” Radomira Putnikovića u izdanju “Kreativnog centra”.

PROČITAJTE I OVO:  Predstavljanje integralnog koncepta suvenira Narodne biblioteke Srbije

Mladi čitaoci moći će na štandu Ljiljane Habjanović Đurović da nađu i njenu najnoviju knjigu “Iva i Anđeo”. Po rečima te autorke, ta knjiga će “dotaći nežne dečje duše i uputiti ih da postanu dobri ljudi”.

U 13 sati u sali “Ivo Andrić” biće uručene Sajamske nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, za najbolju knjigu, najbolju dečju knjigu, najlepšu dečiju knjigu.

Izvor: Agencija Beta