Daliboru Pejiću nagrada “Đura Đukanov”


Dobitnik jubilarne, desete kikindske književne nagrade “Đura Đukanov” je Dalibor Pejić, mladi pisac iz Beograda, za zbirku priča “Renesansa”. Nagrada podrazumeva štampanje knjige džepnog formata, u tvrdom povezu i tiražu od 350 primeraka.

Književno priznanje, koja nosi ime mokrinskog pisca Đure Đukanova, ustanovila je 2005. godine kikindska Narodne biblioteke “Jovan Popović”.

Članovi žirija – Jasna Novakov-Sibinović, Zvonko Karanović i Ivan Radosavljević, u zvaničnom obrazloženju odluke da nagrada pripadne baš Daliboru Pejiću za zbirku priča “Renesansa” naveli su, između ostalog, da: “Ovu zbirku priča odlikuju zrelost osnovne zamisli, raznovrstan jezik, uverljiva karakterizacija likova, složena i zaokružena kompoziciona struktura, kao i vešto književno oslanjanje na referentne tačke književno-filozofske tradicije.”

Prema oceni žirija, Pejićev rukopis preporučile su i tematske formalne srodnosti s proznim radovima samog Đure Đukanova – interes za ljude s margine, diskretni, a vrlo delotvorni humorni efekti, životnost dijaloške forme koja nijansira pripovedni svet ovih priča.

Nakon zvanične dodele nagrade, Narodna biblioteka “Jovan Popović” iz Kikinde raspisala je jedanaesti nagradni literarni konkurs “Đura Đukanov”.

Po ustanovljenim propozcijama, nagrada se dodeljuje za najbolju zbirku priča autora mlađih od trideset godina pisanu na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis prethodno nije bio objavljivan u celosti ili u delovima.

Rok za dostavljanje rukopisa je 31. maj 2015. godine, a rukopise treba dostavljati isključivo u elektronskom formatu na sledeću adresu: konkurs_đukanov@hotmail.com, s naznakom “Za literarni konkurs Đura Đukanov”.

Izvor: RTV


ČITAJTE  Predstavljene "Priče misterije i magije" Ota Oltvanjija