U izdanju Kreativnog centra nedavno je objavljena knjiga Da li je komunizam priča za malu decu? istaknute nemačke umetnice i teoretičarke Bini Adamčak.

Ovo izdanje namenjeno je mladima, kao i svima onima koji žele da razumeju principe društvene organizacije.

Nekada davno ljudi su poželeli da se oslobode bede kapitalizma. I šta se desilo s njihovim snovima? Koje su sve mogućnosti oni isprobali – ili mogli isprobati – ne bi li napravili bolji svet? Koliko puta su pogrešili i koliko su prilika propustili? I zašto se, posle svih pokušaja i pogrešaka, i danas ipak živi u vremenu ogromne društvene i materijalne nejednakosti?

Podstaknuta ovim pitanjima, Bini Adamčak, istaknuta nemačka umetnica i teoretičarka, napisala je knjigu namenjenu mladima i svima onima koji žele da razumeju principe društvene organizacije. U njoj prikazuje hrono­logiju nastanka kapitalizma, klasnih borbi i kriza, objašnjava najvažnije ideje koje stoje u osnovama kapita­lizma i komunizma, analizira različite pokušaje stvaranja društva jednakosti, kritički sumira uzroke propadanja tih različitih pokušaja.

Kroz priču ispričanu jednostavnim jezikom, nalik na dečju, priču o zlim kraljevima i kraljicama, raseljenim seljacima, zlobnim šefovima i umornim radnicima čitalac se upoznaje sa ekonomskom istorijom feudalizma, nastankom kapitalizma, klasnim borbama i krizama u njemu i različitim idejama o tome kako komunizam treba da izgleda. Kapitalističku krizu radnici iz priče pokušali su da reše na razne načine. Nijedan pokušaj nije uspeo. A šta će se desiti s narednim pokušajima – samo će budućnost moći da kaže.

Sa epilogom koji duboko zadire u teorijska pitanja i koji će zadovoljiti i čitaoce kojima se uvodna priča čini naivnom i dečjom, ova knjiga je savršena za sve one što sanjaju o boljem, pravednijem i srećnijem svetu.

Comments

comments

Related Posts