U istoriji srpske kinematografije bilo je čak 250 filmova sa elementima fantastike, istakao je u izjavi za Tanjug Dragan Jovićević, koautor knjige “Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike”, koja je predstavljena u okviru 22. Festivala evropskog filma na Paliću.

Knjigu je objavio Filmski centar Srbije. Jovićević i Jovan Ristić su proteklih pet godina, kao organizatori Festivala fantastike u Beogradu, otkrivali te izgubljene svetove.

“Ideja je bila da pronađemo u kojim su sve filmovima domaće produkcije skriveni motivi fantastike, bilo da je to folklorna fantastika iz srpskog istorijskog nasleđa, bilo da je u pitanju fantastika koju je poslednjih decenija promovisala zapadna kinematografija”, rekao je Jovićević.

Kao primere naveo je čuvene naslove “Matriks” i “Gospodara prstenova”.

“Istraživali smo kompletan uticaj fantastike na domaća ostvarenja i pronašli neverovatan zbir od 250 ostvarenja, koja smo sabrali i objavili u ovoj knjizi”, istakao je on.

Kako je dodao, Ristić je uradio istorijski deo koji obuhvata čak 90 godina, a on filmološki, odnosno analize kako su ti filmovi izgledali, u kojim se segmentima nalazi fantastika.

Prvi na listi domaćih filmova sa fantastičnim elementima bio je “Faun” Ernesta Bošnjaka iz 1924. godine, a najnoviji je prošlogodišnji “Peti leptir” Milorada Milinkovića.

Na listi su i “Čudotvorni mač” Vojislava Nanovića (1950), “Leptirica” Đorđa Kadijevića (1973), “Lijepe žene prolaze kroz grad” Želimira Žilnika (1986), “Sabirni centar” Gorana Markovića (1989), “Sveto mesto” Kadijevića (1990), “TT Sindrom” Dejana Zečevića (2002), “Šejtanov ratnik” (2006)…

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts