Čuvena kineska futuristička biblioteka je pomalo lažna


Fotografije nove kineske biblioteke veoma brzo su postale viralne zbog njenog futurističkog izgleda. Međutim, izgleda da je ova biblioteka mnogo manje od onoga kakvom se činila na fotografijama.

Ova biblioteka na pet spratova nalazi se u kulturnom centru Binhai u Tianđinu, a dizajnirao ju je holandski studio za arhitekturu MVRDV u saradnji sa „Tianjin Urban Planning and Design Institute” (TUPDI). Nazivaju je i „The Eye of Binhai” („Oko Binhaija”). Zauzima površinu od 34.000 kvadratnih metara, a kapacitet joj je 1,2 miliona knjiga.

Zbog svog dizajna i ogromnog broja knjiga koje vidimo na policama delovala je kao san svakog knjiškog moljca.

Ali ako se malo približite možete videti da su redovi i redovi knjiga u glavnoj sali zapravo… odštampani. Postoji veoma mali broj pravih knjiga koje su postavljene na strateškim mestima, ali je njihov broj zanemarljiv.

Prema objašnjenu zamenika direktora u biblioteci se nalaze i druge prostorije sa policama na kojima se nalaze prave knjige, a nadležni nisu dozvolili da i police u glavnoj prostoriji budu ispunjene pravim knjigama. Malobrojne knjige na policama postavljene su samo privremeno i uskoro će i one biti uklonjene.

Nadležni su doneli odluku da se glavna sala koristi samo za „prolazak, čitanje i razgovor“, a ne za skladištenje knjiga.

Uprkos tome što dosta njih bude razočarano kada otkriju da su u pitanju lažne knjige ovu biblioteku tokom svakog vikenda i dalje poseti oko 15.000 ljudi.

Izvor: Mashable

 


PROČITAJTE I OVO:  Pisac koji je predvideo budućnost: 10 citata Žila Verna