Objavljen je roman „Crno srce“ autorke Sali Grin, nastavak prošlogodišnjeg tinejdžerskog hita „Bela vrana“, jedne od najpopularnijih knjiga u 2014. godini, debitantskog dela ove autorke, koje je nedavno nagrađeno uglednom književnom nagradom Waterstone za najbolji tinejdž roman u prošloj godini.

Trilogija „Poluživot“ smeštena je u modernu Englesku, zemlju zahvaćenu ratom između crnih i belih veštica koji se odvija naočigled „običnog“ stanovništva. Priča prati život dečaka Nejtana Birna, sina bele veštice preminule na porođaju i crnog vešca, najmoćnijeg i najnasilnijeg crnog vešca u zemlji. Neprilagođen i nesnađen, Nejtan pokušava da pronađe pravu stranu dok ga i bele veštice jure sa željom da mu naude – nigde nije siguran i nikom ne može da veruje.

„Crno srce“ nastavlja priču iz „Bele vrane“ – Nejtan je napunio 17 godina, dobio svoj jedinstveni magični Dar i dao se u bekstvo od lovaca koji su mu za petama. Bele veštice ga progone, crne ga mrze. Dobio je magični Dar od svog oca, nemilosrdnog ubice, ali ne može da ga zauzda. Vodi se rat između belih i crnih veštica, ali on ne može da odabere stranu. Opasnost vreba sa svih strana, ali najveća leži možda upravo u njemu.

Napisana veoma originalno i oštro, ova knjiga opravdala je visoka očekivanja koja su pred nju postavljena – ceo serijal najavljen je kao „novi Hari Poter“, kao čija je, mnogo brutalnija i oštrija verzija, uglavnom i predstavljen od strane kritike. Treći i finalni deo ove trilogije pod naslovom „Half lost“ najavljen je za 2016. godinu.

O autoru

Sali Grin rođena je 1961. godine i živi u Vortingtonu sa sinom i mužem. Odustala je od uspešne karijere finansijskog stručnjaka kako bi se posvetila studijama kreativnog pisanja. Slobodno vreme najradije provodi u šetnjama po Velsu. Trilogija „Poluživot“, to jest prvi roman iz trilogije „Bela vrana“, njen je književni prvenac, preveden na više od 30 jezika. Produkcijska kuća Foks otkupila je prava za snimanje filma po romanu „Bela vrana“.

ČITAJTE  "Brankova nagrada" Srđanu Gagiću

Leave a Reply

Your email address will not be published.