Crno-belo putovanje kroz književnost XX veka


Od nesvakidašnjeg portreta Gabrijela Garsije Markesa do jedne od poslednjih fotografija Hulija Kortasara, nova izložba u Institutu Servantes „Mario Muhnik, fotograf“, koja će biti otvorena 18. septembra u 19 časova, vodi posetioce na jedinstveno putovanje kroz književnost XX veka.

Čuveni španski izdavač Mario Muhnik (Buenos Aires, 1931) sasvim neplanirano, ali vrlo vešto zabeležio je na svojim crno-belim fotografijama neke od najznačajnijih književnika XX veka. Sa mnogima od njih bio je prijatelj, nekima od njih pružio je šansu još na početku karijere, mnogo pre nego su postali slavni nobelovci, a pojedine je fotografisao tek u prolazu, ostavljajući za sobom portrete vredne divljenja.

Tako će beogradska publika na izložbi „Mario Muhnik, fotograf“ moći da pogleda nesvakidašnju fotografiju nobelovca Gabrijela Garsije Markesa iz mlađih dana, na kojoj osim čuvenih brkova ima i bradu, ali i sasvim neobičnu fotografiju Hulija Kortasara, nastalu nekoliko meseci pre njegove smrti, navodi kustos izložbe Markos Rikardo Barnatan. Osim portreta Borhesa, Ljose, Bovoar, Sartra, Kalvina i drugih, posetioci će moći da pogledaju i Muhnikove fotografije Pariza, Lisabona i ostalih gradova na kojima su uvek prisutni obrisi književnosti ili ljubavi prema knjigama.

Iako je po struci fizičar, Muhnik se posle izvesnog vremena bavljenja naukom opredelio za izdavaštvo, vraćajući se profesiji svog oca, čuvenog izdavača Hakoba Muhnika. Ljubav prema knjizi spojila ga je sa dobro poznatim evropskim i latinoameričkim piscima, a strast prema fotografiji je ta zahvaljujući kojoj ovi njegovi susreti sa junacima pisane reči i danas žive.

Postavka „Mario Muhnik, fotograf“ sačinjena je od fotografija koje je Muhnik 2017. godine donirao Institutu Servantes. Njih beogradska publika ima priliku da vidi nakon Pariza, Varšave i Krakova. Nakon galerije Instituta Servantes u Čika Ljubinoj, Muhnikov crno-beli svet seli se u austrijsku prestonicu.

PROČITAJTE I OVO:  Čovek je čoveku virus

Otvaranju izložbe prisustvovaće kustos Markos Rikardo Barnatan, koji će od 17:30h u Svečanoj sali Instituta Servantes govoriti kako o Muhnikovom fotografaskom umeću, tako i o njegovim važnim izdavačkim poduhvatima.

Izložba „Mario Muhnik, fotograf“ biće otvorena do 31. oktobra. Ulaz je slobodan.