Nagrada „Vladimir Bulatović Vib”, koju svake godine tradicionalno dodeljuje list „Politika” najboljem mladom satiričaru, uručena je aforističaru iz Loznice Nenadu Ćoriliću. Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri u sastavu Vitomir Vita Teofilović (predsednik), Vladimir Dramićanin, Zefirino Grasi, Petar Mićković i Dragutin Minić Karlo.

Priznanje za ukupan doprinos srpskoj satiri, koja se dodeljuje svake pete godine, takođe, po jednoglasnoj odluci žirija dobio je Milovan Vitezović.

Predsednik žirija Vitomir Teofilović istakao je da se Nenad Ćorilić već prvim svojim knjigama na dostojan način uključio u našu bogatu aforističku tradiciju.

– Upravo je 220 godina od štampanja prve zbirke srpskih aforizama „Mali bukvar za veliku decu” Ljubomira Maksimovića. Ovo simboličko podsećanje na početke naše aforistike nije slučajno. Ćorilićevi aforizmi uspešno ovaploćuju taj veliki luk, čiji jedan krak seže u narodne izreke i vukovski jezik, a drugi se, preko klasika naše satire Domanovića, Zmaja, Nišića, Viba oslanja na današnje korifeje našeg aforizma – Baljka, Vitezovića, Čortića, Simića – rekao je Teofilović.

„Vibovu nagradu” Nenadu Ćoriliću uručio je Nikola Trklja, generalni sekretar redakcije lista „Politika”.

– Velika čast i zadovoljstvo je biti dobitnik nagrade koja nosi ime Viba. On je kako su sami aforističari u jednom istraživanju rekli najveći satiričar svih vremena. Ja ću se truditi da pročišćavam jezik i svoje pisanje na način da se koliko god je to moguće približim Vibu – zahvalio je Ćorilić.

Nagradu za ukupan doprinos srpskoj satiri, Milovanu Vitezoviću uručila je Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica „Politike”.

– Kao satiričar Vitezović je raznovrstan i vrlo plodan. Pero je najpre oštrio u omladinskoj štampi, a ubrzo potom na velika vrata ušao je u legendarni i tada visokotiražni list za humor i satiru – „Jež”. Svojim osobenim darom pokazao je koliko aforizam, malena i naoko jednostavna forma, može da ima značenjskih slojeva i stilskih nijansi – obrazložio je predsednik žirija zašto je nagrada otišla u Vitezovićeve ruke.

Milovan Vitezović je zahvalio na nagradi i podsetio se svojih aforističkih početaka i poznanstva sa Vibom.

– Vib je bio genije svoga doba. Ukupnu zahvalnost bih posvetio njemu, a posvetio bih i „Politici”. Prema „Politici” sam posebno sentimentalan. Prvi put u satiri sam se oglasio na stranicama „Politike Ekspres”, koja je 1964. godine pokrenuta kao večernji list. Za nekoliko meseci stigla je do tiraža od 250.000 primeraka. A Vlada Bulatović Vib je bio čovek koji je u tim prvim brojevima dizao tiraž „Ekspresa”. Imao je rubriku koja se zvala „Vibov rečnik”. Pravljena je enciklopedijski i išla je azbučno. Ti tekstovi su bili uokvireni i ljudi su ih isecali. Nosili su u novčaniku i kad je god trebalo, da nešto pametno citiraju, to su čitali. Sećam se kako sam sa sveskom aforizama došao u „Politiku”. Ušao sam u zgradu, pronašao Viba i dao mu tu svesku. On me je pogledao, pročitao je aforizme i rekao mi: „Za sada imaš dobro prezime.” To je bio njegov pozdrav sa mnom. Posle tri dana izašla su tri aforizma potpisana mojim inicijalima. Ja sam bio uveren da su svi znali da sam to ja. Doduše sutradan sam odmah podigao i honorar – prisetio velikog Viba i svojih aforističkih početaka Vitezović.

Izvor: Politika

Comments

comments

Related Posts