Poznati lingvista, filozof i jedan od najcenjenijih svetskih intelektualaca Noam Čomski, pridružio se listi potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja ovih dana navršava svoju prvu godišnjicu.

Čomski je Deklaraciju potpisao na poziv hrvatske lingvistkinje Snježane Kordić i tako se našao među više od 8.000 potpisnika dokumenta koji je priredilo više od 30 lingvista i drugih stručnjaka iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Cilj Deklaracije o zajedničkom jeziku je da podstakne na promenu jezične politike i podigne svest o postojećim nacionalističkim jezičnim praksama u tim državama, prenosi portal Novosti.

Zaključak Deklaracije je da se u navedenim državama koristi zajednički jezik policentričnog tipa, koji trenutno ima četiri naziva i četiri standardizacije.

Deklaracija je nastala nakon serije regionalnih konferencija u okviru projekta “Jezici i nacionalizam”, koje su od aprila do novembra 2016. godine održane u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

Dokument je, nakon javnog objavljivnja, naišao na nacionalističke reakcije dela javnosti, a u Hrvatskoj ga je kritikovao i predsednik vlade Andrej Plenković.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts