Članska karta biblioteke za zabranjene knjige


Javna biblioteka u Nešvilu je svojim članovima podelila pet hiljada besplatnih članskih karata sa kojima su mogli  da pozajmljuju zabranjene knjige.

Smith Collection/Gado/Getty Images/Izvor: Newsweek

Ovo je učinjeno u okviru kampanje Sloboda čitanja koja je pokrenuta kao odgovor na seriju zabrana knjiga u Tenesiju.  Nedavno je u ovoj saveznoj američkoj državi donet zakon prema kome će državne komisije za udžbenike imati pravo da poništavaju odluke školskih odbora i da zabranjuju određene knjige u školskim bibliotekama.

Početkom ove godine je u okrugu Meknim u Tenesiju iz nastavnog plana i programa za osnovce izbačena grafička novela Maus. Ova novela o iskustvima onih koji su preživeli Holokaust koja je i nagrađena Pulicerovom nagradom zabranjena je zbog toga što sadrži ružne reči i crtež nage žene. Okružni odbor za obrazovanje je ovu odluku doneo jednoglasno uz napomenu da bi novela mogla biti zamenjena nekom sa prihvatljivijim sadržajem.

Foto: Maro Siranosian/Izvor: NBC News

Mesec dana kasnije školski odbor okruga Vilijamson doneo je odluku o zabrani knjigu Putanje dva meseca Šeron Krič o devojčici indijanskog porekla koja sa svojim ekscentričnim dekom i bakom putuje iz Ohaja u Ajdaho.

„Želim da svi građani Nešvila znaju da će naša biblioteka uvek poštovati njihovu slobodu čitanja“, rekao je direktor biblioteke Kent Oliver u zvaničnom saopštenju povodom početka njihove kampanje. „Slobodu da samostalno odlučujete šta ćete čitati, a šta ne, kao i da sami određujete koje će knjige čitati vaša deca.“

Ova kampanja je započela u trenutku kada se školske i javne biblioteke suočavaju sa ogromnim brojem zabranjenih knjiga širom zemlje.

Nedavna analiza američkog PEN-a pokazala je da je samo u periodu od 31. Jula 2021. Do 31. Marta 2022. Godine širom SAD zabranjeno više od 1500 knjiga.

Autor ovog izveštaja Džonatan Fridman je rekao da zabrane nisu novina, ali da je njihov broj u poslednje vreme nezabeleženo visok.

Ovakve zabrane inspirišu ljude na akciju, pa se tako mladi širom zemlje okupljaju u čitalačke klubove zabranjenih knjiga, a neke biblioteke, poput one u Bruklinu ili u Nešvilu izdaju besplatne i specijalne članske karte sa kojima možete pristupiti i zabranjenim knjigama.

Izvor: CNN