“Čitaoci iz Brouken Vila preporučuju”: Velika avantura malog knjiškog moljca


Kada je imala sedamnaest godina šveđanka Sara Lindkvist je, sasvim slučajno, više iz nekog fazona i potrebe za džeparcem, počela da radi u knjižari. Deset godina kasnije, knjižara je zatvorena, a otpuštena Sara polako počinje da sagledava činjenicu da je deset godina provela skrivajući se iza knjiga.

Ona voli knjige, tako da joj nije teško padalo da dane i godine (kao i većinu radnih sati) provede čitajući. Sve. Od klasika do beletristike. Sara je prosto opčinjena čitanjem i knjigama. Znate i sami taj osećaj.

Knjižara je zatvorena i šta sada? Eto prilike da prihvati predlog izvesne Ejmi Haris, sa kojom se upoznala na internetu i sa kojom je godinama razmenjivala knjige i pisma (uglavnom o pročitanim knjigama), i poseti je u jednom malom mestu na američkom Srednjem zapadu. Brouken Vil je umiruća varošica u Ajovi. Po poslednjem popisu u njemu živi 637 duša. Škola je, zbog malog interesovanja, zatvorena, a deca poslata da se školuju u obližnji Houp. Ono malo preostalih prodavnica i uslužnih delatnosti rade po principu zatvorenih sudova. Na jednom mestu se zaradi, na drugom potroši.

E, u takvom mestu je Sara odlučila da doživi svoju Veliku Avanturu. Ta Avantura je, po njenim i Ejminim planovima, uključivala zatvaranje u kuću na dva meseca i čitanje knjiga. Sara je ispunila svoj deo dogovora i nekako se dokopala Brouken Vila. Taman da stigne na vreme na Ejminu sahranu. Kada su svi njeni planovi o Velikoj Avanturi pali u Vod… ovaj vodu Sara više ne zna šta da radi. Međutim, zatvorena ekonomija Brouken Vila želi da ugosti svoju prvu i jedinu turistkinju.

Džordž može da je vozi po okolini, a neoženjeni lep momak Tom može da se pobrine da se Sara oseti ugodno u ovom malom svetu koji polako nestaje. A ako se među njima rodi ljubav, rodi se.

PROČITAJTE I OVO:  Neverovatni Miki: "Labudoliki paunovi moraju umreti"

Ništa ne propada tako lako kao jednostavni planovi. Pokazaće se da ima više privlačnih sila između ulja i vode nego između Toma i Sare. Zato Sara odluči da iskoristi hiljade i hiljade knjiga koje je pronašla u Ejminoj kući i da otvori prvu knjižaru u Brouken Vilu. Ono što Sara ne zna jeste da je ljubav prema pisanoj reči u Boruken Vilu umrla zajedno sa Ejmi. Ono što stanovnici Boruken Vila ne znaju jeste da je Sara konačno provirila iza korica knjiga i da ne namerava da odustane od spoljašnjeg sveta.

Čitaoci Brouken Vila preporučuju, koju je u srpskom prevodu Spasa Ratković objavila izdavačka kuća Plato, je prvi roman švedske književnice Katarine Bivald sa kojim je postigla planetarni uspeh. Roman je preveden na dvadeset i pet jezika i našao se na prvom mestu liste bestselera Njujork Tajmsa 2013. godine. Autorka je radila u knjižari u Stokholmu, dok danas živi van glavnog grada, u kući prepunoj policama sa knjigama.

U pitanju je jedan od onih goodfeel romana koji se čitaju sa lakoćom i uživanjem i gde se lepo osećamo dok ga čitamo. Priča nije pretenciozna i naporna, nema nameru da nas udavi u naglašavanju kako su knjige najvažnije ili da nam nametne određeni književni ukus kao jedini ispravan. Sara voli da čita sve redom. Njeni novi sugrađani ništa. Opet, oni će se naći negde na sredini tog puta. Junaci romana su tipski, jednodimenzionalni, priča je jednostavna i relativno lako predvidljiva. Nema u knjizi velikih problema i velikih nedaća i zlikovaca.

U pitanju je jedna jednostavna i topla priča poput onih iz filmova Zapravo ljubav ili Zelena karta (na koju, u jednom trenutku, i aludiraju naši junaci).

Čitaoci Brouken Vila preporučuju je zabavan i lak roman za sve one koji vole da čitaju, ali i za one koji ne ljube previše pisanu reč, ali koji žele da se opuste uz nešto lako i lepršavo, a, opet, nikako glupo i tupavo. U pitanju je knjiga za plažu, ali i za prigodna odmarališta tokom ostalih godišnjih doba.

PROČITAJTE I OVO:  Književni mjuzikl Alesandra Barika

Piše: Milan Aranđelović