Čitanje je najefikasnije sredstvo za smanjenje stresa


Istraživanje je pokazalo da čitanje pred spavanje smanjuje stres za zadivljujućih 68%.

Ljudi se svakodnevno suočavaju sa stresom i pronalaze razne načine da se opuste. Neko voli dugačke šetnje, neko drugi sluša muziku ili uživa uz šolju zelenog čaja. Previše stresa može dovesti do čitavog niza problema kao što su depresija, nesanica ili nekih drugih bolesti i poremećaja. Čini se kako konačno imamo savršeno rešenje za ovakve probleme.

Iako postoje drugi načini za opuštanje istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Eksteru (poznatom i po tome što je na njemu studirala Dž. K. Rouling, autora sage o Hariju Poteru) pokazalo je kako čitanje pred spavanje smanjuje stres za zadivljujućih 68%.

Subjektima je bilo potrebno svega šest minuta čitanja kako bi usporili ubrzan rad srca i smanjili napetost u mišićima.

Slušanje muzike smanjuje nivo stresa za 61%, ispijanje šolje čaja ili kafe za 54%, a šetnja za 42%. Igranje video igara smanjuje nivo stresa za 21%, ali i ubrzava rad srca.

Čitanje pre spavanja ima gomilu dobrih stvari kada je u pitanju naše zdravlje.

„Nije bitno koju knjigu čitamo jer na ovaj način možemo pobeći od svakodnevnih briga i stresa“, kaže doktor neurologije Dejvid Luis.

„Čitanje dovodi do „promenjenog stanja svesti“ koje pomaže našem umu da se opusti pre spavanja.

„Čitanje je vrhunski način za opuštanje“, kaže doktor Luis. „Ovo je veoma značajno u neizvesnim ekonomskim vremenima kada svi tražimo određen nivo bekstva od stvarnosti.“

Umesto da se večeri provode uz još jednu epizodu serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ ili svađe na društvenim mrežama mnogo je bolje i zdravije pročitati knjigu.

Izvor: Telegraph