U petak, 14. avgusta, u 19.00, u okviru četvrtog ciklusa Večeri na Kosančiću nastupa književnik Filip David, koji će govoriti o raznim temama: plemenitosti, spasenju, ljudima bez savesti, poreklu zla…
Jedan od osnivača Nezavisnih pisaca, osnivač Beogradskog kruga (1990), kao i Foruma pisaca. Objavio je tri knjige pripovedaka: Bunar u tamnoj šumi, Zapisi o stvarnom i nestvarnom, Princ vatre, romane: Hodočasnici neba i zemlje, San o ljubavi i smrti i Kuća sećanja i zaborava; knjige eseja: Fragmenti iz mračnih vremena, Jesmo li čudovišta i Svetovi u haosu. S Mirkom Kovačem objavio Knjigu pisama 1992-1995.
Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je na filmovima: Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Ko to tamo peva, Bure baruta, Poseban tretman, Paviljon 6, San zimske noći, Optimisti…
Dobitnik je NIN-ove nagrade za 2014. godinu.
Večeri na Kosančiću pokrenute su 2012. godine u okviru akcije „Povratak knjige na Kosančićev venac“, koja je imala za cilj i da simbolički vrati knjigu, umetnost, publiku i pisce na mesto na kome je srpska i svetska kulturna baština uništena u bombardovanju 1941. godine.

PROGRAM VEČERI NA KOSANČIĆU

• Petak, 3. jul, u 19 sati program je otvorio akademik i dramski pisac Dušan Kovačević.
• Petak, 10. jul, u 19 sati Borislav Čičovački čitao je odlomke iz romana Raskovnik i Muve na uzglavlju. U muzičkom delu programa Borislav Čičovački (oboa) i akordeonista Aleksandar Stefanović izveli su minijature Isidore Žebeljan i Bele Bartoka.
• Petak, 17. jul, u 19 sati Vladimir Pištalo čitao je odlomke iz rukopisa Roman o Andriću i romana Milenijum u Beogradu.
• Petak, 7. avgust – specijalni gosti Večeri na Kosančiću bili su učesnici Međunarodne književne kolonije Srpskog književnog društva Tršić 2015. Beogradskoj publici predstavilo se šest autora iz Srbije, zemalja regiona, Ukrajine i Velike Britanije.
• Petak, 14. avgust, 19 Milena Marković čitala je poeziju po izboru i govorila na razne teme.
• Petak, 21. avgust, u 19 sati razgovor sa NIN-ovim laureatom Filipom Davidom.
• Petak, 28. avgust, u 19 sati razgovor sa Božom Koprivicom. Odlomke iz njegovih dela čitaće jedna istaknuta srpska glumica..

ČITAJTE  Promocija posebnog izdanja romana „Viza za nebo“

Leave a Reply

Your email address will not be published.