Četvrtak na štandu Lagune i knjižara Delfi


Druženje sa piscima na Laguninom štandu nastavlja se i petog dana Sajma knjiga.

Laguna, Hala 1, 11.30: Aleksandra Mihajlović, „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem“

Laguna, Hala 1, 13.30: Oto Oltvanji, „Kako sam postao detektiv“

Laguna, Hala 1, 14.00: Ljubivoje Ršumović, „Fazoni i fore 2“

Laguna, Hala 1, 15.00: Uroš Petrović i Aleksa Gajić, „Strahovita knjiga“

Laguna, Hala 1, 15.30: Gradimir Stojković, „Hajduk protiv vetrenjača“

Laguna, Hala 1, 16.00: Sonja Ćirić, „Neću da mislim na Prag“

Laguna, Hala 1, 16.30: Lara Đorđević, „Boja beskraja“

Laguna, Hala 1, 17.00: Dragan Velikić, „Adresa“

Laguna, Hala 1, 18.00: Vladimir Kecmanović, „Feliks“

Laguna, Hala 1, 18.30: Marko Krstić, „Mundo Libre“

„Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem“ Aleksandre Mihajlović knjiga je o najvećem srpskom junaku, ali i mnogo više od toga: ona traži da se upoznaš i sa istorijskim okolnostima, i sa narodnim predanjem, ali i da upotrebiš svoju kreativnost. Razmisli, docrtaj, dopiši, reši i zabavi se učeći o Marku Kraljeviću i njegovom dobu na originalan način, i to zajedno sa autorkom, sa kojom je susret na Laguninom štandu zakazan za 11 sati i 30 minuta.

Oto Oltvanji će na Sajmu knjiga prvi put predstaviti svoj roman za decu „Kako sam postao detektiv“ od 13 sati i 30 minuta na štandu Lagune. To je prvi pravi detektivski roman za decu i mlade, u čijem centru je Teo, pametan i radoznao dečak, kod koga se jednog jutra, umesto dadilje, pojavila tetka Elena, koja je nekad radila u policiji. Uslediće avanture koje su kao stovorene za njih dvoje… U ovoj knjizi ćete naći deset neobičnih i originalnih slučajeva koje su rešili Teo i njegova tetka.

U „Fazonima i forama 2“ kultnog dečjeg pisca Ljubivoja Ršumovića saznajte šta znače uzrečice i nizrečice, otkrijte nove spravice neverovatnog pronalazača Raše i čitajte viceve svojim roditeljima da biste im vratili osmehe na lica. Ako vam ni urnebesne pesmice, pa ni otkačeni oglasi ne budu dovoljni da ih nasmeju, recite im da ugase televizore na trenutak i odslušaju vesti iz nesvesti! Voljeni dečji pisac potpisivaće „Fazone i fore 2“ od 14 sati.

PROČITAJTE I OVO:  Roman o čoveku kome je naređeno da ostatak života provede u luksuznom hotelu

„Da se nismo prepadali, možda bismo pre padali“, kaže nam Uroš Petrović u svojoj „Strahovitoj knjizi“. To je knjiga o strahovima, o tome zbog čega je važno da se ponekad, dok smo još mali, pošteno isprepadamo i kako nam takva strahotna iskustva pomažu da izrastemo u hrabre ljude. Zabavna da pukneš od smeha i strašna da se slediš od jeze – to je knjiga za sve generacije. Pisac Uroš Petrović i ilustrator Aleksa Gajić potpisivaće „Strahovitu knjigu“ od 15 sati.

A od 15 sati i 30 minuta još jedan dečji autor potpisivaće svoju knjigu. Gradimir Stojković će malim čitaocima predstaviti roman „Hajduk protiv vetrenjača“. Hajduk ide u drugi razred gimnazije i neprestano se sukobljava sa razrednim starešinom koga zovu Fric. Situacija se pogoršava kada sazna da mu otac odlazi u inostranstvo da radi. A do eksplozije će doći kada se pojave nov nastavnik i zloglasna braća Vranić! To je uzbudljiv roman o sazrevanju i borbi za pravdu koja nema uvek lice koje bismo očekivali.

Sonja Ćirić će od 16 sati potpisivati knjigu „Neću da mislim na Prag“. To je nežna i suptilna priča o prijateljstvu i složenim društvenim odnosima koji utiču na porodicu, pre svega na decu, ali i snažan roman o tome kako nas onim što jesmo čine strast i posvećenost talentu koji svako od nas nosi u sebi. Glavna junakinja je Darja, sedmakinja koja lepo piše i svi od nje traže da učestvuje na evropskom konkursu za mlade talente – nagrada je sedmodnevni boravak u Pragu. Darju vole i podržavaju Duca i Daca, vlasnici restorana koji je uvek pun cveća, domaćih sokova i kolača. Oni traže da Darja napiše zbirku priča o njihovom restoranu, a Darja to prihvata s radošću jer želi da postane pisac.

PROČITAJTE I OVO:  Razgovor o Voltu Vitmenu u Magistrali

Knjiga „Boja beskraja“ govori o Lenki Mihajlović, koja već godinama traži utočište u umetnosti. Iz beogradskog kruga pesnika i slikara odlazi u Pariz, a zatim je nemirni duh vodi u Beč na izložbu njenog prijatelja Pavla Jovanovića. Vodeći nas kroz umetnička stremljenja Beča, Pariza i Beograda početkom 20. veka, Lara Đorđević priča o neizbežnim suprotnostima i životnim prekretnicama, i granicama koje je teško preći čak i onda kada stari život više nije dovoljan. Autorka Lara Đorđević knjigu će potpisivati od 16 sati i 30 minuta.

Od 17 sati na Laguninom štandu će biti dvostruki dobitnik Ninove nagrade Dragan Velikić i potpisivati roman „Adresa“. Na srednjoevropskoj mapi Velikićeve književne geografije Beograd se često pojavljivao, ali je u romanu „Adresa“ prestonica Srbije glavni tragičar ove savremene povesti. U svesti glavnog junaka Vladana Todorovića, dokumentariste u Muzeju pošte, javljaju se slike grada koji je prolazio kroz raznolike faze razaranja, od turskih vremena do danas. Šetajući ulicama i parkovima, on sastavlja svoj „zapis teskobe“, svojevrstan dosije grada i sebe u njemu, nastojeći da prizove slike prošlosti i u njima pronađe smisao današnjeg stanja duha i opšteg propadanja.

Vladimir Kecmanović potpisivaće roman „Feliks“ od 18 sati. Osoben Kecmanovićev stil, način tematizovanja odnosa glavnih junaka, majstorsko i nenametljivo oslikavanje današnjih prilika i sudbina likova našeg podneblja pribavljaju ovom romanu visoko mesto u srpskoj književnosti na početku 21. veka. Pisan u maniru trilera, napet od početka do kraja, „Feliks“ je istovremeno variranje biblijskog motiva sukoba oca i sina, koji je u svakoj kulturi i svim vremenima isti, a koji se ispoljava uvek na različit način.

Od 18 sati i 30 minuta na Laguninom štandu biće Marko Krstić i potpisivati svoj novi roman „Mundo Libre“. Inspirisana istinitim događajima, to je intimna i dosad neispričana priča o poslednjim danima legendarnog revolucionara Ernesta Če Gevare.

PROČITAJTE I OVO:  Neobična priča o remek-delu Gustava Klimta

Na štandu knjižara Delfi, Uroš Petrović će se od 16 sati družiti sa čitaocima.