„Čarobnjak“ Džona Faulsa – remek-delo savremene književnosti


Po izboru kritike i čitalaca, „Čarobnjak“ Džona Faulsa spada među najbolje savremene romane. Knjiga je puna simbola, zagonetki i radnje koja se grana poput puteva u lavirintu.

Ne samo što izvanredno odražava turbulentno doba – šezdesete godine prošlog veka, već i sada, decenijama od svog prvog objavljivanja, stvara istu napetost, zabrinutost i nespokoj kod čitalaca.

Mladi Englez Nikolas Urfe prihvata mesto nastavnika na jednom grčkom ostrvu. Ubrzo po dolasku upoznaje Markusa Končisa, vlasnika najlepšeg ostrvskog imanja. Prijateljstvo sa ovim neobičnim čovekom, gospodarom zaboravljenih moći i zabranjenih želja, polako se pretvara u noćnu moru. Dok se stvarnost i fantazija mešaju insceniranim smrtima, senzualnim susretima i zastrašujućim nasiljem, Urfe postaje očajan čovek koji se bori da sačuva zdrav razum i svoj život.

„Džon Fauls je čarobnjak“, zabeležila je kritika, „njegovi likovi su tako zanosni, mesta događaja tako egzotična, a događaji koje smišlja toliko tajanstveni da jedva i zapazimo koliko je izazovnih ideja izvukao iz svog šešira, sve do trenutka dok nas one ne zaokupe.“

Džon Fauls (1926–2005) stupio je među svetski priznate pisce već sa svojim prvim objavljenim romanom „Sakupljač“ (1963). Odmah je proglašen za izuzetnog, inovativnog stvaraoca nesvakidašnje imaginacije, a tu reputaciju potvrdila su i njegova naredna dela. Uvršćen je među pedeset najznačajnijih britanskih pisaca druge polovine XX veka, a njegovi romani i dan-danas su bestseleri.

Roman „Čarobnjak“, po kome je snimljen i film, možete pronaći od utorka 16. juna u svim većim knjižarama.


PROČITAJTE I OVO:  Druženje sa piscima na štandu Lagune u petak 30. oktobra