Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” postigla je dogovor sa Davidom Albaharijem (1948), jednim od naših najuglednijih pisaca, o izdavanju njegovih sabranih dela, saopštili su iz ove kuće.

“Čarobna knjiga” je do sada štampala tri njegova naslova, dve zbirke priča “Krava je usamljena životinja”i “Male priče” kao i roman “Životinjsko carstvo” koji je ove godine bio u najužem izboru za Ninovu nagradu .

Izabrana dela objaviće u luksuznoj opremi i u njima će predstaviti najbolje romane, pripovetke i priče iz bogatog Albaharijevog opusa.

Albahari, pisac i prevodilac prvu knjigu, zbirku priča “Porodično vreme”, objavio je 1973. godine, a do sada je objavio 13 knjiga priča,14 romana, kao i pet knjiga eseja.

Za knjigu priča “Opis smrti “(1982) dobio je Andrićevu nagradu, dok je zbirka priča “Pelerina” (1993) osvojila nagrade “Stanislav Vinaver” i “Branko Ćopić”.

Roman “Mamac” dobio je Ninovu nagradu za najbolji roman 1996. godine, nagradu Narodne biblioteke Srbije, te nagrade “Balkanika” i “Most Berlin”, a roman “Pijavice” nagrađen je Nagradom grada Beograda (2006).

Preveo je veliki broj knjiga, priča, pesama i eseja mnogih američkih, britanskih, australijskih i kanadskih pisaca. Knjige su mu prevedene na 18 jezika.

Izvor: Tanjug

Comments

comments

Related Posts