Foto: Eroen Musch, izvor: archdaily.com

Brdo od knjiga


Ako ste knjigoljubac i ako vas put odvede u Holandiju onda morate svratiti u ogromnu providnu piramidu i poručite piće na vrhu planine od knjiga.

Foto: Eroen Musch, izvor: archdaily.com

U gradu Spijkenise, u blizini Roterdama u Holandiji, nalazi se jedinstvena građevina koja predstavlja pravi spomenik literaturi.

U pitanju je javna biblioteka koja se nalazi ispod ogromne staklene školjke. Kosi krov asocira na egipatske piramide, ali je cilj projekta da to bude omaž tradicionalnim krovovima holandskih seoskih kuća.

Foto: Daria Scagliola, izvor: mvrdv.nl

Petospratna struktura slična piramidi sadrži više od sedamdeset hiljada knjiga koje su poređane na police od reciklirane plastike. Platforme na kojima se nalaze police sa knjigama povezane su širokim stepenicama koje se u neprekinutoj kružnoj ruti kreću oko ove strukture sve do vrha na kome se nalazi kafić sa koga se pruža pogled na okolinu.

Izvor: mvrdv.nl

Prirodna svetlost tokom celog dana i svetlosni spektakl tokom noći, ova biblioteka simbolizuje dostupnost književnosti, ali i učenja jer se u okviru biblioteke nalaze i amfiteatar, čitaonice, edukativni centar za životnu sredinu, šahovski klub, sale za sastanke, poslovne prostorije i maloprodajni objekti.