Bogat izbor stripova na 60. Sajmu knjiga


Novi strip Alekse Gajića “Birokratija”, autobiografski roman u slikama Nine Bunjevac “Otadžbina”, Mebijusovi i Milerovi stripovi samo su neki od noviteta koje su za ovogodišnji Sajam knjiga, 60. po redu, priredili strip izdavači “System Comics” i “Darkwood”.

Urednik “System Comics”-a Igor Marković najavio je da će se na njihovom štandu u subotu naći strip Igora Kordeja “Tarzan – reke krvi”.

“Posle dugih pregovora sa ‘Diznijem’ i ‘Dark horsom’ koji drže pravo na ‘Tarzana’ izdaćemo ovo kapitalno izdanje od 270 strana u tvrdom povezu od čega su 100 stranica u boji”, najavio je Marković.

On je rekao da se “System comics” ove godine vratio svojim počecima – promociji domaćih autora, nelicenciranih izdanja. “U tom smislu uradili smo dva nastavka ‘Linije fronta’, album omnibus sa kratkim pričama o Prvom svetskom ratu čiju realizaciju nam je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja i Francuski Institut iz Beograda, nastavak stripa Branka Tarabića “Projekat Venus”, ‘Vekovnike'”, ispričao je Tanjugu Marković.

On je rekao da je na Sajmu predstavljen i strip čiju je promocija bila u junu ove godine “Niti umetnosti” našeg poznatog autora Gradimira Smuđe koji radi u inostranstvu.

“To su priče od početka umetnosti do danas i svaka priča je ponaosob izlazila u ‘Politikinom zabavniku'”, naglasio je Marković, dodajući da je sve to spojeno u jednom albumu od 200 strana u boji i izdato kao integral. On je takođe rekao da se na njihovom štandu može naći i autobiografski roman u slikama Nine Bunjevac “Otadžbina”, kao i mali strip Alekse Gajića u neobičnom formatu 5 x 5 “Birokratija” koji je danas stigao na Sajam, dodajući da su pored domaćih izdanja izdali i nastavak “Hell Boy” i “Dilana Doga”.

Na pitanje šta se najviše prodaje Marković kaže da “System comics” postoji 14 godina i da se ne može pohvaliti da imam mnogo toga rasprodatog. “Nekih 150 izdanja mogu se naći na našem štandu, a najprodavaniji su nam “Dilan Dog” , “Kalvin”, “Knjiški moljci”, rekao je urednik “System Comics”-a.

PROČITAJTE I OVO:  Drugi dan na Sajmu knjiga: Gostuju Herta Miler, Bajer, Kaminer i Adler-Olsen

Slobodan Jović iz “Darkwooda” rekao je da su od noviteta na Sajmu predstavljena dva nova Mebijusova stripa “Hermetička garaža” i “The long Tommorow”, “Stvorenja iz močvare 3. deo”, novi “Bluberi” osmi deo u saradnji sa “Marketprintom”, “Malci”, kao i poslednji broj od Frenka Milera “Sin city 7” koji priprema i 8. deo.

“Tu je i ‘Lokot i ključ 5’ Džoa Hila – sjajan urbani krimic, ostala je i šesta knjiga nju ćemo objaviti do kraja godine, tu je i jedan od najlepše nacrtanih stripova u njegovoj istoriji ‘Kolekcionar’ od Serđa Topija, kao i ‘Valentina’ Gvida Krepaksa, čuveni serijal koji kod nas nije objavljivan ali je u Italiji doživeo veliku popularnost i slavu”, rekao je Jović Tanjugu.

On je istakao da se najviše na njihovom štandu prodaju paketi i mange. “To je ideja od prošle godine. Ne moraju to biti paketi jednog junaka, može biti i tematski paket humor, horor. Izmešamo nekoliko različitih knjiga i to ide, kao i čuveni ‘Malci'”, istakao je Jović, dodajući da se “Naruto” prodaje ubedljivo najviše.

Izvor: B92