„Ivica Osim – utakmice života“ prva je autorizovana biografija sarajevskog Švabe, legende jugoslovenskog fudbala.

U ovom živopisnom biografskom mozaiku jednog od najvećih bosansko-hercegovačkih fudbalera i trenera, autor Marko Tomaš prikazuje najveće pobede i poraze Osima – na travi i u životu.

Kroz 17 zanimljivih poglavlja, Tomaš čitaoce vodi preko najvažnijih životnih stanica fudbalske legende, od Grbavice, preko Austrije i Japana, pa sve nazad do Sarajeva.

Knjiga je nastala na osnovu razgovora s Osimom i njegovom porodicom, a autor je koristio i mnoge druge izvore, arhivsku građu, legende i mitove koji su se ispredali oko zvezde jugoslovenskog fudbala, novinske članke, intervjue.
U njoj možete pronaći gomilu zanimljivih podataka, kao na primer da se kada je radio kao trener Partizana nikada nije preselio u Beograd! Na posao je svakodnevno putovao avionom.

“Stalno sam bio u zraku”, kaže Ivica.

Stvar je bila uređena tako da nikad nije morao da se bavi formalnostima – putovao je, a da nikad nije morao da kupuje kartu. Prolazio je kroz aerodromske kontrole kao kroz vrata vlastitog dnevnog boravka. Ako bi se dogodilo da u avionu nema mesta, sedeo bi u pilotskoj kabini.

Sve ove zanimljive činjenice i još mnogo toga možete pronaći u knjizi “Ivica Osim – Utakmice života”, autora Marka Tomaša, a u izdanju “Derete”.

Izvor: ALO!

Comments

comments

Related Posts