Bibliotekarka u Moskvi osuđena zbog “ekstremizma”


Radnica ukrajinske biblioteke u Moskvi osuđena je na četiri godine zatvora uslovno zbog “ekstremizma” i pronevere, što je ona ocenila kao “politički motivisano” suđenje.

Sud u Moskvi navodi u obrazloženju da je “u celosti uspeo dokazati” krivicu Natalije Šarine (59) i osudio je na četiri godine zatvora uslovno, objavila je agencija AFP.

Šarina, koja je od 2015. bila u kućnom pritvoru, optužena je da je preko “ekstremističke literature” u svojoj biblioteci širila etničku mržnju i da je proneverila više od dva miliona rubalja (oko 34.000 evra).

“Ne razumem presudu (…) ona nema veze sa stvarnošću”, rekla je Šarina ocenivši suđenje kao “politički motivisano”.

“Nijedna od knjiga na koje se (sud) pozivao nije bila u našoj čitaonici niti u našim magacinima”, istakla je.

Njen advokat Ivan Pavlov izjavio je nešto ranije da knjige nisu imale žig njene biblioteke i da je neko mogao da ih ‘namerno’ tu ostavi.

Nevladina organizacija Amnesti Internešnal nazvala je suđenje “pravosudnom lakrdijom” istakavši da presuda “potvrđuje velike nedostatke u nezavisnosti ruskog pravosuđa”.

Kako navodi rusko istražno povereništvo, Natalija Šarina je od 2011. izdavala članovima knjige Dmitra Korčinskog za koje je pravosuđe ocenilo da su “ekstremističkog sadržaja” i zbog toga su bile zabranjene u Rusiji.

Dmitro Korčinski je kontroverzni ukrajinski političar koji je učestvovao u osnivanju ultranacionalističke grupe UNA-UNSO a zatim je i sam osnovao radikalnu grupu Bratstvo. S pristalicama je sudelovao na protestima na Majdanu 2014. u Kijevu koji su ubrzali pad proruskog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Izvor: N1info


PROČITAJTE I OVO:  Ljubavne tajne srpskih klasika