Biblioteka na talasima u Stokholmskom arhipelagu


Dva puta godišnje ova ploveća biblioteka dostavlja više hiljada knjiga na udaljena ostrva Stokholmskog arhipelaga.

Švedska i njeni nordijski susedi su poznati i kao države koje imaju najmanji broj nepismenih ljudi na svetu. Ove države se ponose velikim brojem časopisa, novina, narodnih biblioteka kao i lakim i pogodnim pristupom obrazovnom sistemu i kompjuterima za njihove građane.

Ipak, mnogima je pristup ovim resursima otežan, a naročito onima koji žive na nekom od udaljenih ostrva Stokholmskog arhipelaga. U pitanju je najveći švedski arhipelag, koji leži u Baltičkom moru oko grada Stokholma. Arhipelag se sastoji od 30.000 ostrva, ostrvaca i morskih stena. Arhipelag se proteže dobrih 150 km u dužinu i 80 km u širinu, a na njemu živi oko 10.000 stalnih stanovnika.

Kako bi obezbedila knjige za ljude koji žive na ovim ostrvima bibliotečka služba Stokholma dva puta godišnje iznajmljuje brodić koji prevozi knjige do svojih članova željnih pisane reči koji žive na dvadeset i tri udaljena ostrva ovog arhipelaga. Svakog proleća i jeseni brod, na kome se nalazi preko tri hiljade knjiga, plovi duž istočne obale Stokholma kao ploveća biblioteka.

Kada brod pristane, stanovnici uskoče u njega kako bi vratili pozajmljene i iznajmili nove knjige. Kada su sva planirana vraćanja i nova pozajmljivanja učinjena brod napušta dok i plovi ka sledećem odredištu.

Švedski brod za knjige (bokbåten) počeo je da saobraća davne 1953. godine kada su zvaničnici zaključili da bi bilo preskupo imati ogranke biblioteke na svakom ostrvu. Prva vožnja ovog broda privukla je veliku pažnju medija. O ovoj plovidbi je snimljen i kratki film koji je prikazan tokom Nedelje knjige 1954. godine.

Od tada je šest brodova imalo tu čast da služi kao ploveća biblioteka. Sadašnju ulogu biblioteke ima brodić Rödlöga koji je svoju dužnost preuzeo u jesen 2016. godine.

ČITAJTE  Gradić koji ima više knjiga nego stanovnika

Švedska nije jedina nordijska zemlja koja koristi brodove kao ploveće biblioteke. Sličan norveški program započeo je 1959. godine brodom Epos koji je posebno konstruisan za ovu namenu. Ovaj brod od 1963. godine ima dve ture godišnje tokom koje prevozi više od 6.000 knjiga do članova biblioteke.