Biblioteka koja pomaže beskućnicima


Biblioteke su danas mnogo više od običnih skladišta knjiga. U njima se održavaju promocije, koncerti, predavanja, tribine… One služe i kao učionice i internet sale. Međutim, jedna biblioteka u Sinsinatiju je otišla korak dalje i počela da pruža pomoć beskućnicima.

Kao deo svoje nove politike ova biblioteka je otvorila vrata svima onima kojima je potrebno kupatilo, mesto da se sakriju od nevremena i da to vreme provedu čitajući knjige ili surfujući na internetu. Zaposleni u biblioteci su, na ovaj način, upoznali mnoge beskućnike koji se redovna vraćaju.

Ovo nije jedina novina koju je uvela biblioteka. Oni su, u okviru probnog projekta koji je startovao ovog marta, pozvali socijalne službe da svoje sastanke održavaju u atrijumu biblioteke gde bi mogli da govore o temama kao što su mentalno zdravlje, bolesti zavisnosti, oporavak… Zaposleni u biblioteci pomažu i u pisanju prijava za posao, štampanju autobuskih karata kao i u drugim poslovima koje osobe koje nemaju dom ne mogu tako lako da obave.
Biblioteka pomaže i ljudima koji su pušteni iz zatvora da stanu na svoje noge tako što im olakšava da popune prijave za posao i da pronađu poslove na kojima zapošljavaju bivše robijaše.

Dejvid Sajders, kordinator ovih aktivnosti u biblioteci, kaže kako ove nove usluge imaju za cilj da se ojača zajednica kao i da se razbiju neka konvencionalna shvatanja u ulozi biblioteka u današnjem društvu.

„Ranije su biblioteke bile više u fazonu ’Hoćete nešto da naučite? Evo vam knjige.’“, kaže Sajders. „A sada su više kao ’Kako Vam možemo pomoći? Kako Vam možemo pomoći da poboljšate Vaš život?’“

„Mi na ovaj način ne umanjujemo vrednost i značaj koje imaju knjige, već samo poboljšavamo naše usluge“, završio je Sajders.

ČITAJTE  Nil Gejmen otkrio da li je moguć nastavak Koraline

Izvor: WCPO