Besplatno učlanjenje u biblioteku za predškolce


Predstavnici Biblioteke grada Beograda i 17 predškolskih ustanova potpisali su danas u Starom dvoru sporazum o saradnji “Čitajte – od knjiga se lepše raste”, kojim je omogućeno da svako dete predškolskog uzrasta besplatno bude član Biblioteke grada. Na ovaj način se daje podrška razvoju čitalačkih navika i svesti kod dece.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović rekla je da je zahvaljujući bajkama koje su joj čitali naučila šta znači biti čovek, pomoći drugima, šta porodica znači i kako je treba čuvati.

– Osim što će na osnovu ovog sporazuma dobiti besplatnu člansku kartu, deca će moći jednom nedeljno u Biblioteci grada i da čuju neku bajku, uživaju i nauče što više lepih reči i priča. Ovo je 21. vek, ali je jako važno uzeti knjigu u ruke i čitati. Na ovaj način pokazujemo da smo društvo koje ceni kulturu – istakla je ona i zahvalila deci Predškolske ustanove “Mrvica” iz Starog grada na prisustvu prilikom potpisivanja ovog za njih važnog sporazuma.

Ona je mališanima kazala da je njena omiljena priča iz detinjstva “Devojka sa šibicama”, koja nosi veoma dobre poruke, i izrazila nadu da će i oni kroz bajke koje budu čitali naučiti mnogo i izrasti u dobre i pametne ljude.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je u pitanju lepa akcija koja se naslanja i na akcije koje je grad ranije pokrenuo, kao što su “Negujmo srpski jezik” i “Naše blago”.

– Ja sam veoma rano naučio da čitam i sa pet godina sam svakodnevno odlazio u biblioteku i uzimao knjige koje sam brzo čitao i vraćao. Važno je da deca u vreme kada već sa dve ili tri godine znaju da uključe kompjuter i koriste telefon, nauče da je knjiga važna jer da nije ne bi opstala u ovo digitalno vreme. Ako deca budu naučila da poštuju i vole knjigu u ovom uzrastu, biće bolja za naše društvo – istakao je Vesić i čestitao deci na tome što su danas postali članovi biblioteke.

PROČITAJTE I OVO:  Digitalna kabina u Narodnoj biblioteci

Gradski menadžer je ovom prilikom mališanima u Starom dvoru pročitao jednu od omiljenih dečjih pesama Duška Radovića “Bio jednom jedan lav”.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov naglasila je da je kasno da se dete prvi put susretne sa knjigom tek kada pođe u školu.

– Tada ste izgubljeni kao čitaoci jer se knjiga vezuje za obavezu i nešto što se mora. Članske karte biblioteke se u mnogim rzvijenim zemljama dobijaju već kod pedijatra, a mi ćemo je ponuditi svakom detetu u Beogradu. U Beogradu je ogromna mreža biblioteka, imamo preko 70 objekata. Koristite ih jer su one namenjene vama, a svako dete je budući čovek. Bez čitanja nećemo razvijati naše sposobnosti i nećemo biti ono što treba. Mi imamo preko 3.500 besplatnih programa svake godine, a najveći broj njih je namenjen deci – poručila je Jasmina Ninkov.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i direktor UK “Vuk Stefanović Karadžić” Svetislav Goncić i pomoćnik sekretara za kulturu Andrija Bojanić.

Izvor: Telegraf