Beogradska promocija knjige Veselina Markovića o Norveškoj


Beogradska promocija nove knjige Veselina Markovića Svetlost na vodi: Put na sever, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, održaće se u četvrtak 19. novembra u 19 sati u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije.

U razgovoru o knjizi, pored autora, učestvuju Marija Nenezić i Gojko Božović, dok je moderator Milena Đorđijević.

Svetlost na vodi predstavlja knjigu o Norveškoj. Živeći u Norveškoj pet godina, Veselin Marković je iznutra upoznao jednu kulturu i zemlju, posetio je njene manje poznate gradove i krajeve, video mnoge detalje koji se mogu upoznati samo ako ste duže vreme deo norveške svakodnevice. Svetlost na vodi: Put na sever stoga je priča o zemlji dnevne i noćne svetlosti, o Oslu i glečerima, o vikinškim brodovima i o norveškim muzejima, o moru i kopnu, o dalekom severu i fjordovima, o norveškim mitovima i o norveškoj savremenosti.

Romansijer, pripovedač i esejist Veselin Marković (Beograd, 1963) za roman Izranjanje dobio je Vitalovu nagradu za knjigu godine, dok je roman Mi različiti dobio Nagradu grada Beograda, Nagradu „Bora Stanković“, Nagradu „Matijević“ i književnu stipendiju „Borislav Pekić“. Markovićev roman Mi različiti biće objavljen u Norveškoj tokom 2016. godine.


PROČITAJTE I OVO:  D. Jovićević: Elementi fantastike u 250 srpskih filmova