Beogradska premijera knjige Ilustrovana istorija beogradskih kafana


Beogradska premijera Ilustrovane istorije beogradskih kafana, čiji su autori Boris Belingar i Boško Mijatović, održaće se u četvrtak 18. februara u 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

O Ilustrovanoj istoriji beogradskih kafana govoriće pisac Milisav Savić, istoričar Predrag J. Marković, pisac i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović, kao i autori.

Publika će moći da pogleda i video prezentaciju sastavljenu od izbora fotografija iz knjige Ilustrovana istorija beogradskih kafana.

Autori će razgovarati sa publikom o svojim višegodišnjim istraživanjima koja su krunisana ovom dragocenom knjigom i potpisivati primerke knjige.

Ilustrovana istorija beogradskih kafana nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Vreme koja i započinje ovom jedinstvenom i ekskluzivnom knjigom. Na 250 strana velikog formata, u tvrdom povezu i kolornoj štampi, knjiga Ilustrovana istorija beogradskih kafana donosi obilje nepoznatih činjenica, uzbudljivih epizoda, kao i mnoštvo ekskluzivnih fotografija proisteklih iz dugogodišnjih istraživanja dvojice vrsnih hroničara Beograda. Otuda je Ilustrovana istorija beogradskih kafana knjiga o Beogradu koga više nema i o Beogradu čije tragove nedovoljno poznajemo i primećujemo.

Ilustrovana istorija beogradskih kafana je uzbudljiva istorija privatnog i javnog, kulturnog i društvenog, ekonomskog i političkog života u Beogradu i Srbiji od početka XIX veka do početka Drugog svetskog rata predstavljena kroz priču o kafanama i hotelima koji su u to vreme postojali u Beogradu.

Ilustrovana istorija beogradskih kafana pokazuje kako su kafane u Beogradu u XIX veku, pa sve do početka četrdesetih godina XX veka bile „najvažniji prozor u svet“, mesto javnog i privatnog života, mesto gde se osnivaju i gde deluju političke stranke, mesto gde se održavaju izbori i vode najžešće političke borbe, ali i mesto gde se stvara kulturna istorija i gde se, pored slavnih pisaca koji su obeležili život nekih kafana, pojavljuju prva pozorišta, prvi bioskopi ili prva džez muzika u Beogradu i Srbiji.

PROČITAJTE I OVO:  Novi naslov u Areteu

Neke od najuzbudljivijih ili najzanosnijih priča iz moderne istorije Beograda čitalac će pronaći u ovoj knjizi o beogradskim kafanama i hotelima, od kojih većine više nema dok je jedan broj i dalje aktivan pod istim imenom, neke čak i na svojim istorijskim adresama.

Belingar i Mijatović su na osnovu opsežnih dugogodišnjih istraživanja rekonstruisali istoriju najvažnijih beogradskih kafana i hotela u XIX i u prvoj polovini XX veka.