Beograd se kandidovao za svetsku prestonicu knjige za 2018. godinu, a da li će poneti tu prestižnu titulu, znaće se do kraja avgusta, do kada Komitet UNESKA treba da donese konačnu odluku.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da bi to bila sjajna prilika za promociju naše kulture, književnosti i tradicije, a takođe i šansa za privlačenje većeg broja turista da dođu i upoznaju se sa našim gradom i zemljom.

Aplikaciju su zajedno uradili i podneli Grad, Narodna biblioteka, Univerzitetska biblioteka i Biblioteka grada Beograda.

– Očekujem da ćemo do kraja avgusta, kada će se znati koji grad je dobio titulu, imati lepu vest za sugrađane i da će to biti Beograd – rekao je Mali Tanjugu.

Svetska prestonica knjige je titula koju UNESKO od 2001. godine dodeljuje gradovima kao priznanje kvaliteta predloženog programa razvoja čitalačkih navika, unapređenja statusa knjige i promocije pozitivnih elemenata celokupnog sistema vezanog za knjigu, od pisca do čitaoca.

Status svetske prestonice knjige podrazumeva da je grad nosilac priznanja tokom cele godine u centru pažnje internacionalne čitalačke publike, međunarodnih i nacionalnih udruženja izdavača, knjižara i pisaca, te da je u poziciji da promoviše svoju književnost, kulturu i tradiciju i privuče veliki broj posetilaca na kulturne manifestacije, festivale i naučne skupove.

Mali je napomenuo da nadležni u Gradu već dve godine rade na tome da Beograd dobije organizaciju što više događaja.

– Da li su to evropska prvenstva u raznim sportovima, svetska prvenstva, svetski kupovi, sada i ova kandidatura. Želimo da na što više načina privlačimo ljude da dođu u Beograd, jer se oni koji jednom dođu, obično vraćaju u naš grad – rekao je Mali.

Cilj je, dodaje, više prihoda od turizma i više sredstava za razvoj različitih atrakcija i sadržaja u glavnom gradu.

– I naši mladi su budućnost grada, ako nešto treba da nauče, to je da vole knjigu. Mi smo svi odrasli uz knjigu, a manje uz tablete, laptopove, kompjutere… Hoćemo decu da naučimo da čitaju i da vole knjige, to su vrednosti koje želimo da promovišemo – rekao je Mali i dodao da je kandidatura odlična prilika da potvrdimo da je Beograd kulturna prestonica ovog dela Evrope.

Ukoliko Beograd dobije to zvanje, zastava Svetske prestonice knjige, koja se svečano podiže 23. aprila, na Svetski dan knjige i autorskih prava, vijoriće se nad srpskom prestonicom od 23. aprila 2018. do 23. aprila 2019. godine, a u gradu će se održati veliki broj manifestacija. Među njima je formiranje kluba “Alumni knjige” koji će obuhvatiti poznate i uspešne javne ličnosti iz Srbije i sveta koje nisu direktno vezane za knjigu – nisu pisci ili izdavači, ali koje smatraju da svoj uspeh duguju knjizi i čitanju i žele da svoju zahvalnost iskažu podrškom različitim programima popularizacije i promocije knjige i čitanja.

Očekuje se i gostovanje poznatih pisaca u Beogradu, gostovanja naših pisaca u inostranstvu, kao i veći broj aktivnosti koje će se odvijati putem interneta, kako bi se omogućila direktna komunikacija domaće publike i pisaca sa publikom i piscima iz inostranstva.

Mali je, proglašavajući kandidaturu Beograda, u pismu članovima selekcionog komiteta UNESKA naglasio da je “kao strastveni čitalac lično veoma zainteresovan za kandidaturu, te da je njegovo duboko uverenje da će, ukoliko Beograd dobije čast da ponese prestižnu titulu, to biti veliki podsticaj za dalju izgradnju kreativnog okružnja kakvo težimo da stvaramo u našem gradu”.

Program koji je Grad Beograd predložio u okviru kandidature oslanja se na kulturne događaje i festivale koji se tradicionalno održavaju u našem gradu, ali i na nove kulturne manifestacije i programe osmišljene posebno za 2018. godinu, a izrađen je u saradnji Sekretarijata za kulturu i stručnjaka tri najveće beogradske biblioteke – Narodne biblioteke Srbije, Univerzitetske biblioteke i Biblioteke grada Beograda.

Konačnu odluku o dodeli titule Svetske prestonice knjige za 2018. godinu doneće u avgustu selekcioni komitet pod pokroviteljstvom UNESKA, u kome su predstavnici UNESKA, Međunarodnog saveza bibliotečkih udruženja i institucija, Međunarodnog udruženja izdavača, Međunarodne federacije knjižara i nezavisni eksperti.

(Telegraf.rs)

Comments

comments

Related Posts