Američka organizacija NRA, koja se protivi svakom obliku kontrole ličnog naoružanja, prerađuje bajke kako bi zainteresovala decu za vatreno oružje.

Junaci njihovih verzija poznatih priča su naoružani, a dve prerađene priče već su se našle na internetu: “Crvenkapa” i “Ivica i Marica”.

U njima nema prolivanja krvi, pa tako Crvenkapica sprečava vuka da pojede baku tako što otkoči oružje: “Oooo, kako je vuk samo mrzeo porodice koje su naučile da se brane”, piše u novoj verziji bajke, koju je sastavila pisac dečje literature i blogerka Amerlija Hamilton.

U bajci o “Ivici i Marici” piše: “Na sreću, naučili su bezbedno da rukuju oružjem, jer su od malena išli zajedno s roditeljima u lov.”

“Izvorne bajke su prepune nasilja. Kada bi deca imala priliku da više nauče o bezbednosti, situacije opisane u njima mogle bi da se izbegnu”, izjavila je Hamiltonova u intervjuu u emisiji NRS i najavila novu verziju “Tri praseta” u maju.

Udruženja koja su protiv naoružavanja privatnih lica oštro su kritikovala ovaj korak. Den Gros, predsednik organizacije “Brejdijeva kampanja za sprečavanje oružanog nasilja”, saopštio je: “Bajke su, naravno, mnogo zabavnije od surove stvarnosti, a to je činjenica da u Americi od oružja svakodnevno strada gotovo 50 dece i mladih, bilo da su povređena ili ubijena.”

Zbog dostupnosti pušaka i pištolja, u SAD se često događa da čak i najmanja deca povrede sebe ili druge. Pre samo dve nedelje, četvorogodišnji dečak slučajno je pucao majci u leđa dok je vozila kola.

Izvor: Blic

Comments

comments

Related Posts