Little Red Riding Hood with a gun

Bajke prerađuju tako da zainteresuju decu za oružje


Američka organizacija NRA, koja se protivi svakom obliku kontrole ličnog naoružanja, prerađuje bajke kako bi zainteresovala decu za vatreno oružje.

Junaci njihovih verzija poznatih priča su naoružani, a dve prerađene priče već su se našle na internetu: “Crvenkapa” i “Ivica i Marica”.

U njima nema prolivanja krvi, pa tako Crvenkapica sprečava vuka da pojede baku tako što otkoči oružje: “Oooo, kako je vuk samo mrzeo porodice koje su naučile da se brane”, piše u novoj verziji bajke, koju je sastavila pisac dečje literature i blogerka Amerlija Hamilton.

U bajci o “Ivici i Marici” piše: “Na sreću, naučili su bezbedno da rukuju oružjem, jer su od malena išli zajedno s roditeljima u lov.”

“Izvorne bajke su prepune nasilja. Kada bi deca imala priliku da više nauče o bezbednosti, situacije opisane u njima mogle bi da se izbegnu”, izjavila je Hamiltonova u intervjuu u emisiji NRS i najavila novu verziju “Tri praseta” u maju.

Udruženja koja su protiv naoružavanja privatnih lica oštro su kritikovala ovaj korak. Den Gros, predsednik organizacije “Brejdijeva kampanja za sprečavanje oružanog nasilja”, saopštio je: “Bajke su, naravno, mnogo zabavnije od surove stvarnosti, a to je činjenica da u Americi od oružja svakodnevno strada gotovo 50 dece i mladih, bilo da su povređena ili ubijena.”

Zbog dostupnosti pušaka i pištolja, u SAD se često događa da čak i najmanja deca povrede sebe ili druge. Pre samo dve nedelje, četvorogodišnji dečak slučajno je pucao majci u leđa dok je vozila kola.

Izvor: Blic


ČITAJTE  Ovo su najbolji ljubavni romani prema mišljenju čitalaca