Beograd, 16. avgusta 2015.-Ambasador Azerbejdzana u Srbiji Eldar Hasanov (2D) u drustvu pomocnice gradonacelnika Beograda Irene Vujovic (D) otkrio je tablu sa imenom pesnika, doktora filoloskih nauka i profesora Bahtijara Vagabzadea, koji je danas dobio ulicu u Beogradu koja pocinje od Crnotravske i ide do raskrsca sa Borskom i Pere Velimirovica. Pomocnica gradonacelnika Beograda Irena Vujovic i ambasador Azerbejdzana u Srbiji Eldar Hasanov danas su svecano otkrili tablu sa nazivom ulice Bahtjara Vagabzadea. Otkrivanju table prisustvovali su i predstavnici opstine Savski venac, Vozdovac i Rakovice. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Bahtjar Vagabzade dobio ulicu u Beogradu


Beograđani se sve učestalije moraju navikavati na nova imena ulica. Krajem prošle godine dobili su, recimo,. Bulevar Peka Dapčevića i Ulicu Koče Popovića, a od danas u Rakovici mogu prošetati i ulicom Bahtjara Vagabzadea.

Naime, pomoćnica gradonačelnika Beograda Irena Vujovic i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov danas su svečano otkrili tablu sa nazivom Ulice Bahtjara Vagabzadea.

Ambasador Azerbejdžana u Srbiji istakao je da današnji događaj predstavlja još jedan u nizu izraza prijateljskih i partnerskih odnosa između Azerbejdžana i Srbije.

On je zahvalio gradonačelniku Beograda Siniši Malom i svim njegovim saradnicima i odbornicima Skupštine grada Beograda što su doneli takvu odluku.

“Ovaj događaj nesumnjivo predstavlja još jedan važan korak u približavanju naroda sa velikim kulturnim nasleđem, a na današnji dan se u Azerbejdžanu čitaju dela velikih pisaca poput Ive Andrića, Milorada Pavića i drugih, a slušaju pesme Radmile Karaklajić, Đorđa Marjanovića i Željka Joksimovića,” rekao je Hasanov.

Nakon postavljanja biste Nikole Tesle u Bakuu, dodeljivanje ulice u Beogradu Bahtjaru Vagabzadeu još jednom pokazuje koliko naši narodi čuvaju sećanje na istaknute ličnosti, kazao je on i dodao da su dela tog azerbejdžanskog pesnika poslužila za razvijanje patrotskog duha azerbejdžanskog naroda.

Za razliku Peke i Koče, Beograđani bi tek trebalo da se upoznaju sa likom i delom pesnika, doktora filoloških nauka i profesora Vagabzadea.

Ulica sa njegovm imenom počinje od Crnotravske i ide do raskrsća sa Borskom i Pere Velimirovića.

Otkrivanju table prisustvovali su i predstavnici opština Savski venac, Voždovac i Rakovica, javio je Tanjug.

Bahtijar Mahmud oglu Vahabzade (16. avgust 1925 – 13. februar 2009.) bio je azerbejdžanski pesnik, član Nacionalne akademije nauka Azerbejdžana. Objavio je preko 70 zbornika poezije, 20 poema, dve monografije, 11 naučnih radova i stotine članaka, pet puta je bio biran za poslanika Vrhovnog saveta narodnih poslanika Republike, bio je poslanik Narodne skupštine Azerbejdžana i jedan je od autora Istorije azerbejdžanske književnosti.

ČITAJTE  Promocija knjige "Moj lepi život u paklu" Ivana Ivanjija

Izvor: Mondo