Azerbejdžanski pisac Salim Babulaoglu dobitnik “Arte”


Azerbejdžanski pisac, Salim Babullaoglu, predsednik Centra za umetničko prevođenje i književne veze iz Bakua, ovogodišnji je dobitnik Međunarodne književne nagrade “Arte”.

Odluku o dodeli nagrade jednoglasno je donelo uredništvo izdavačke kuće „Arte”, saopštio je glavni i odgovorni urednik „Arte” Miodrag Jakšić.

Ova nagrada se dodeljuje za dugogodišnji rad u oblasti književnog stvaralaštva i aktivizma, kao i angažovanje na saradnji književnika, književnih kritičara i prevodilaca.

Salim Babullaoglu (1972) pesnik, prevodilac, esejista, jedan od izrazitih predstavnika „novog talasa” azerbejdžanske poezije i dobitnik je niza nacionalnih i inostranih nagrada.

Njegova zbirka stihova „Sveska crteža Ilijasa Gečmena” (2010) ušla je u prvih pet najboljih zbirki poezije prethodne decenije, a njegovi stihovi prevedeni su na engleski, francuski, ruski, srpski, turski, persijski, poljski, ukrajinski i gruzijski jezik.

Pesme su mu objavljene u srpskim periodičnicima “Kniževne novine”, “Sveske”, “Poezija” i “Arte stih”.

Međunarodna književna nagrada izdavačke kuće „Arte” sastoji se od unikatne povelje, objavljivanja knjige nagrađenog autora u Srbiji, kao i studijskog boravka laureata u Srbiji u okviru koga će biti predstavljen rad nagrađenog.

Nagrada izdavačke kuće „Arte” dodeljuje se od 2013. godine i dosadašnji dobitnicu ovog priznanja su hrvatski pesnik Valerio Orlić, predsednik Hrvatskog književnog društva, slovenačka književnica Nataša Švikart, urednica izdavačke kuće „Maus” iz Maribora i srpska pesnikinja iz Rumunije, Ljubica Rajkić, organizatorka festivala „Vrata poezije” u rumunskom gradu Rešica.

Nagrada će Salimu Babullaoglu biti uručena 21. jula u Krčedinu, u okviru programa svečanog otvaranja Devete međunarodne umetničke kolonije Krčedin 2016.

Izvor: Agencija Tanjug


ČITAJTE  Deveto izdanje romana "Hamam Balkanija"