Autobiografija i fantastika u novom romanu Majkla Murkoka


Ovog leta iz štampe izlazi nova knjiga Majkla Murkoka, “The Whispering Swarm”, koju izdavač “Gollancz” predstavlja kao prvi roman u pravom smislu reči napisan u poslednjih deset godina od strane jednog od najuticajnijih pisaca naučne fantastike.

U želji da stvori nešto potpuno novo, Murkok u svom narednom delu spaja autobiografiju sa fantastikom.

Radnja romana “The Whispering Swarm” dešava se u Londonu, neposredno nakon Drugog svetskog rata. U ovoj sagi, Murkok će pomešati događaje iz svog stvarnog života, kao što su njegov prvi posao u ulici Flit i počeci njegovog interesovanja za pisanje, sa avanturama smeštenim u paralelnom univerzumu naseljenom drumskim razbojnicama, musketarima i magovima.

Pored romana “The Whispering Swarm”, koji bi trebalo da izađe iz štampe u julu, predviđena su još dva nastavka koji će se pojaviti tokom naredne tri godine.

Murkok (75), je osvojio gotovo sve važnije nagrade za svoj sveobuhvatni opus koji čini više od 70 romana i 160 kratkih priča i novela. Među brojnim priznanjima, istaknuto mesto zauzima Svetska nagrada za fantastiku, koja mu je dodeljena za životno delo 1999. godine. Primljen je u Kuću slavnih naučne fantastike (2001). Imenovan je za velikog majstora naučne fantastike (2007), a londonski “Tajms” proglasio ga je jednim od pedeset najznačajnijih britanskih pisaca u periodu nakon 1945. godine (2008).

Izvor: Art-Anima


PROČITAJTE I OVO:  Veče erotske poezije u Narodnoj biblioteci Srbije