“Antologija Ćopić” u “Prometeju”


Knjiga izabranih proznih stranica književnog velikana koju je sačinio i prokomentarisao Draško Ređep predstavljena je u Vukovoj zadužbini

“Antologija Ćopić”, knjiga izabranih proznih stranica književnog velikana koju je sačinio i prokomentarisao Draško Ređep, a objavio “Prometej”, predstavljena je u ponedeljak u Vukovoj zadužbini.

– Bauk popularnosti i usrdne zavodljivosti pretpostavljenog čitaoca sve manje prepokrivaju živost, neuništivu plazmu nespokoja ovog klasika, ovog dečaka, ovog begunca, ovog bojovnika, ovog šereta, ovog satiričara, ovog nadasve hrabrog tumača onog drugog mišljenja u vremenima surovim, dekretima konačnim, presudama izvršnim – zapisao je Ređep.

Kako je istakao dr Milenko Maticki, ovim izborom Ređep je pokazao u kojoj je meri jezik Ćopićevog zavičaja, u sprezi sa pronicanjem u mentalitet naroda njegovog kraja, bio značajna istočnica oblikovanja kolektivnog identiteta srpskog naroda. A to nije ona dominantna epska strana kolektivnog identiteta u kojoj dominiraju čojstvo i junaštvo. Reč je o lirskom razoružanju epskog modela, o ljudskosti i čovečeskom (kako bi rekao Sterija) prvoga reda.

Pročitan je tekst, napisan za ovu priliku Boška Suvajdžića, u kom se, između ostalog, navodi:

– Ravnajući se prema dvema osnovnim ljudskim potrebama, za stvaralačkom slobodom i potrebi za društvenom pravdom, Branko se nužno morao urušiti u sebi samom. Nije se urušio Branko, urušio se most pod njim i nebo nad njim. Nije Branko skočio sa mosta, sugeriše ova knjiga, to ga je smrtonosni Anđeo istorije, spuštajući ledene vetrove na ljude, oduvao iz raja u Budućnost.

Izvor: Večernje novosti


ČITAJTE  Briljantan omaž klasičnom detektivskom romanu