Antikafest: Peti put u Feliks Romulijani


Ideja da se bogato antičko nasleđe u Srbiji učini vidljivim bio je motiv osnivanja Antikafesta koji će ove godine peti put oživeti na Feliks Romulijani kod Zaječara. Reč je o zanimljivoj manifestaciji koja će biti održana 27. avgusta, a činiće je niz kulturnih događaja inspirisanih kulturnim nasleđem na prostoru Srbije koji će kroz povezivanje sa savremenom produkcijom ukazati na potencijal tog nasleđa.

Dosadašnja izdanja Antikafesta su pored antičkih tekstova „Ilijada“ Homera, „Eneida“ Vergilija i „Kiklop“ Evripida predstavila i savremene dramu „Dobrodošli u Tebu“ Mojre Bufini, kao i praizvedbu Nušićeve komedije “Ušao đavo u selo”. Podsticajna je bila i promocije knjige „Antičko pozorište” Gvida Paduana, koja je potvrdila da je antičko pozorište deo naše svakodnevice. Posetiocima Antikafesta svakako su bili zanimljivi rituali kakav je „Đurđevdanski običaj – Molitva sa Stare planine” koji je povezivanjem etno-nasleđa sa antičkim nasleđem doprineo stvaranju novih narativa. Manifestaciju Antikafest tradicionalno prate izložbe, promocije knjiga i filmske projekcije.

Antikafest je više od festivala klasične drame. Antikafest na svoj način prepoznaje antiku u različitim dimenzijama našeg života, ali ističe i potrebu za novim. Predstavljanjem klasičnih tekstova Antikafest ukazuje na velike mitove koji su stvarali umetnost i obrazovali kulturu. Povezivanje savremene produkcije tih narativa sa ambijentom Feliks Romulijane oživljava vrednost kulturnog nasleđa. Činjenica da je da Srbija ima izuzetne arheološko-istorijske lokalitete, prirodna bogatstva kao i nematerijalnu baštinu koja u sintezi sa umetničkim doživljajem dobijaju posebnu vrednost i vidljivost.

Peto izdanje Antikafesta pod nazivom “Smeh od Segovije do Romulijane”, povodom 400 godina smrti Migela Servantesa, posvećeno je smehu – trajnom nasleđu koje je veliki pisac ostavio svetskoj kulturi. Smeh, kao magijsko sredstvo da se pobedi smrt, postao je sredstvo za održavanje estetske komunikacije među različitim kulturama i civilizacijama naroda u Evropi. Zbog toga, ovogodišnji, peti Antikafest, posvećujemo fenomenu smeha kao delu svakodnevnog života a posebno kao delu društvenih običaja prema Konvenciji o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa, UNESKO 2003. Veselin Čajkanović („Magijski smej“) beleži tradicionalni obred lapot i smeh u vezi sa ovim drevnim običajem iz narodne religije.

ČITAJTE  Ja sam uvek u pravu: Promovisana knjiga Aleksa Fergusona

Premijerni događaj ovogodišnjeg Antikafesta je komedija ”Plej Servantes” (“Međuigra u međuigri”) koju je na osnovu Servantesovih međuigara režirao Nebojša Bradić. Na Feliks Romulijani ćemo otvoriti izložbu đačkih radova na temu „Don Kihot i smeh“ i predstaviti knjige Daily life in Medieval Serbia (Privatni život u srednjovekovnoj Srbiji) o kojoj će govoriti dr Marko Popović i Demoni i rituali prof. dr Danijela Sinanija o kojoj će govoriti dr Miloš Milenković. Na kraju će biti održana projekcija filma „Legenda o lapotu“ reditelja Gorana Paskaljevića.