Antifašistički školski priručnik u Institutu Servantes


Antifašistički školski priručnik, remek-delo Maurisija Amstera i Valtera Rojtera, biće predstavljen na velikoj izložbi koja će 12. septembra biti otvorena u Institutu Servantes u Beogradu.

Ovaj priručnik predstavljao je inicijativu službi propagande Druge republike u borbi protiv nepismenosti republikanskih vojnika. To naizgled jednostavno sredstvo namenjeno učenju čitanja i aritmetike tokom Španskog građanskog rata, Digitalna biblioteka Evropske Unije (Europeana) uvrstila je među najznačajnija dela španske umetnosti.

Zahvaljujući skorašnjem pronalasku kutije s 2.200 Rojterovih neobjavljenih negativa možemo da se upoznamo s fotografijama koje su služile za izradu fotomontaža Antifašističkog školskog priručnika. Zajedno s negativima i fotografijama na kojima su fotomontaže zasnovane, priručnik je prvi put izložen javnosti u Madridu, sve do aprila ove godine, nakon čega stiže u Beograd.

Kustosi ove izložbe su Mišel Lefevr, Huan Manuel Bonet i Aku Estebarans, a samo otvaranje – zakazano za utorak, 12. septembar u 18.30 časova – pratiće i razgovor sa kustoskim timom na španskom jeziku, sa prevodom na srpski. Izložba će biti otvorena do 24. oktobra, a ulaz je slobodan.

KAKO JE PRIRUČNIK NASTAO

Nacrt prvog izdanja Antifašističkog školskog priručnika, objavljenog u tiražu od 25.000 primeraka, izradio je Maurisio Amster (1907–1980) koristeći fotografije Hosea Vala del Omara i Hosea Kalandina.

Drugo izdanje, čiji je tiraž iznosio 100.000 primeraka, sadržalo je vežbanku i aritmetički priručnik koje je takođe sačinio Amster. S prijateljem Valterom Rojterom (1906–2005) napravio je nove, upotpunjene fotomontaže i promenio tip slova.

Maurisio Amster ubrajao se među najistaknutije grafičke dizajnere u Španiji tokom tridesetih godina XX veka. Valter Rojter takođe spada među ključne fotografe Španskog građanskog rata iako je njegov rad iščezao 1939. godine.

Posle pobede frankista, autori priručnika odlaze u egzil zajedno sa stotinama hiljada španskih republikanaca: Valter Rojter započinje karijeru u Meksiku fotografijama dokumentujući istoriju te zemlje, a Maurisio Amster nastavlja da radi kao grafički dizajner u Čileu u oblasti likovnog uređenja knjiga i izdavaštva.