“Anika i njena vremena” premijerno u SNP-u


U Srpskom narodnom pozorištu, u petak, 20. oktobra, biće premijerno izvedena dramska predstava Anika i njena vremena.

Predstava je rađena u koprodukciji SNP-a i agencije BeoArt, a inspirisana je pripovetkama Ive Andrića.

Autorka teksta i rediteljka je Ana Đorđević, a glavna uloga poverena je mladoj glumici Milici Trifunović. Pored Milice igraju i Nenad Pećinar (Melentije), Biljana Keskenović, prvakinja somborskog Narodnog pozorišta (Anđa), Dušan Matejić iz niškog Narodnog pozorišta (Jakša), Milovan Filipović (Lale), Jovana Mišković (Saveta) i Milica Grujičić (Jelica).

Scenograf je Boris Maksimović, kostimografi su Marina Sremac i Senka Ranosavljević, kompozitor Dragan Maksimović, scenski govor Dijana Marojević.

Iz mnoštva likova Andrićevih priča, rediteljka Đorđević je, pored Anike, žene vanredne lepote koja je odlučila da se „objavi“ i „otvori kuću muškarcima“, fokus stavila na lokalnog protu i njegovog sina Jakšu, koji kroz ljubavnu vezu sa „ženom otpadnicom“ i sam traži izlaz iz obrasca života u koji ga guraju otac i okruženje. „U provincijalnom društvu svaka različitost, svako odstupanje od norme, uvek se smatralo ozbiljnom pretnjom. Iz tog straha od svakog oblika posebnosti je i nastao ‘moral’ po kojem je dobro samo ono što je ‘normalno’, što ne uznemirava“, istakla je rediteljka („Dnevnik“, 4. septembra 2017).

„…Krizu u Aniki i njenim vremenima ne izazivaju prirodne katastrofe širokih razmera, razorni ratovi ili egzistencijalna ugroženost stanovništva. Jedna ličnost, samo jedna ličnost i to žena, izaziva kobnu zarazu koja preti da rasturi domove, i to dodaje celoj krizi još jednu dimenziju – zavist u odnosu na toliku ličnu moć…“ (reč rediteljke)


PROČITAJTE I OVO:  Treća avantura Klinca Normalca i Supergubitnika